Eveniment

Bancherii au dat cu mare usurinta bani pentru malluri, sustine Mihai Tanasescu, FMI. Cum comentati?

Bancherii au dat cu mare usurinta bani pentru malluri, sustine Mihai Tanasescu, FMI. Cum comentati?
03.06.2010, 23:45 31

Si In banci, si in companiile romanesti exista o problema curesursa umana insuficient de bine pregatita si care nu estecapabila sa faca fata cerintelor actuale de pe piata, afirma MihaiTanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI.

El explica astfel inmultirea cazurilor in care firme din diversesectoare ajung la insolventa dupa esecul discutiilor cubancile.

"Bancile nu s-au restructurat complet, au si ele problemele lor,insa atat in sistemul bancar, cat si in companii exista o lipsa deresursa umana bine calificata si capabila sa faca fata cerinteloractuale. Pe de alta parte, companiile romanesti invata greu cabanul a devenit rar si greu de atras si probabil ca prelungireaacestui proces va duce si la disparitii de pe piata."

In acelasi timp, ii acuza pe bancheri ca in anii trecuti erauorientati spre gasirea de proiecte usoare, finantate cu "baniobtinuti usor". "Bancile dadeau cu mare usurinta bani pentrumalluri, investitiile pentru productie se finantau mai greu. Acumse vede cat de volatile sunt aceste proiecte imobiliare."

In acest context, Tanasescu anticipeaza ca pierderile s-ar puteaadanci anul acesta in cazul bancilor mari pentru ca reformasistemului bancar nu este completa, si ca atare prudenta inacordarea de noi credite este justificata. "Piata bancara trebuiesa treaca printr-o schimbare radicala si inca este in maresuferinta. Este cazul ca si companiile care au nevoie de credit saaiba alta abordare pentru a fi eligibile si sa se adapteze."

Fostul ministru de finante sustine ca bancile nu au o atitudinediferita fata de companiile cu capital romanesc in comparatie cucele straine. "Abordarea bancherului depinde de tipul de guvernantacare opereaza intr-o companie. Atat timp cat exista diferente intremanagerii locali si aptitudinile manageriale dezvoltate in companiistraine, vor exista si diferente de sansa pentru supravietuireintr-o perioada grea ca aceasta."

Dincolo de relatia directa dintre banci si companii, el crede castatul trebuie sa aiba un rol proactiv si sa foloseascainstrumentele de care dispune - fondul de garantare, fondul decontragarantare a creditelor - pentru a sprijini firmele care aunevoie de finantare.

"Trebuie create impreuna cu bancile mecanisme prin caresprijinul statului sa fie orientat spre companii care chiar potiesi cu bine din criza."

Cat priveste investitiile statului, el crede ca solutia in acestmoment este trierea proiectelor deja incepute, dupa criterii foarteclar stabilite, astfel incat santierele sa fie finalizate infunctie de prioritati, fiind clar ca nu se mai poate merge cu toatein paralel.

De asemenea, accelerarea privatizarilor ar putea aduce resursesuplimentare la buget. "Problema este ca banii astfel obtinuti safie bine chivernisiti."

In privinta discutiilor privind salariile din companiile destat, Tanasescu reaminteste ca scrisoarea de intentie nu cuprindeprevederi in acest sens.

"Reducerea salariilor si in companiile de stat este o masuracare poate fi asumata independent de catre Guvern. Depinde dacaprivim problema din punct de vedere moral sau legal. Cred catrebuie luate decizii caz cu caz, in functie de existenta sau nu aunui program de restructurare intr-o anumita companie, daca arepierderi sau nu, daca primeste subventii si cum anume lecheltuieste."

Reprezentantul Romaniei la FMI sustine ca reducereacheltuielilor cu salariile si pensiile este cea mai buna solutie."Fara o operatie de genul acesta, am prelungi dereglarile dinsistem." El crede ca Fondul va continua sa sprijine autoritatile inaplicarea masurilor discutate. "Odata ce FMI, Comisia Europeana siBanca Mondiala au convenit cu Guvernul asupra acestui pachet,exista si responsabilitatea partilor de a merge mai departe."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO