Eveniment

Bancherii ameninta cu dobanzi mai mari pentru a-si acoperi costurile cu creditele rambursate anticipat. Cum comentati?

Bancherii ameninta cu dobanzi mai mari pentru a-si acoperi costurile cu creditele rambursate anticipat. Cum comentati?

Constantin Cerbulescu, seful Autoritatii pentru Protectia Consumatorului, afirma ca noile reguli sunt valabile pentru toate categoriile principale de credit

09.06.2010, 23:50 159

Constantin Cerbulescu, presedintele Autoritatii pentru ProtectiaConsumatorului, afirma ca noile reguli sunt valabile pentru toatecategoriile principale de credit - ipotecare, de consum sau deleasing, atat pentru contractele noi, cat si pentru cele aflate inderulare.

"Este o masura in favoarea acelora care au credite astazi. Vorputea obtine refinantari ale creditelor pentru a-si putea platiratele la banci in conditii mai avantajoase", a declarat premierulEmil Boc.

Bancile care au acumulat mai putine credite neperformante peparcursul crizei si care dispun de lichiditati vor putea profita denoile reglementari pentru a atrage clienti de la institutiile decredit impovarate de provizioane mari si care tin dobanzile sus lacreditele din portofoliu.

"Aceasta masura va conduce la cresterea concurentei in sistemulbancar si va avea efecte asupra tuturor celor care au credite inderulare si care astfel vor ajunge sa beneficieze de dobanzi maireduse", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele ConsiliuluiConcurentei.

Radu Ghetea, seful Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), sustineca dobanzile nu sunt "atat de departate" intre banci si nu seasteapta la "migrari" semnificative ale clientilor de la o banca laalta. "Cel mult vor fi refinantate credite cu dobanzi foarte mari."El atentioneaza ca in cazul creditelor ipotecare clientii trebuiesa aiba in vedere ca valoarea garantiilor care au fost luate incalcul la contractarea creditului intial a scazut foarte mult,astfel ca la solicitarea unui credit de refinantare aceeasigarantie s-ar putea dovedi insuficienta. "Eventual va trebui saaduca o garantie suplimentara sau sa vina cu bani de-acasa maimulti."

Seful ARB contesta extinderea plafonarii comisionului derambursare anticipata la creditele vechi si in particular la celeipotecare.

"Vor aparea situatii delicate, pentru ca sunt clienti care aubeneficiat de dobanzi mai reduse tocmai in virtutea unui angajamentde fidelitate fata de banca finantatoare, a fost o negociere acolo.Impactul negativ asupra costurilor bancilor este cert si vainfluenta direct costul creditelor noi", afirma Ghetea.

Reprezentantii BCR, cea mai mare banca de pe piata, spun ca vorsa "analizeze" textul ordonantei inainte sa discute despre efectelenoilor reglementari.

Dincolo de oportunitatile de refinantare, reducerea comisionuluide rambursare anticipata la 1%, respectiv la 0,5% daca perioadapana la scadenta este mai mica de un an, permite clientilor carevor sa iasa dintr-un contract de credit si dispun de banii necesarisa o faca atunci cand doresc, evitand de exemplu o perioada dedepreciere mare a leului care le-ar ingreuna foarte multrambursarea.

Cat priveste creditele noi, ordonanta guvernului stabileste operioada de 14 zile in care clientul poate denunta un contract decredit fara nicio penalizare. De asemenea, toate bancile suntobligate sa prezinte solicitantului aceleasi informatii privindcosturile si conditiile de acordare ale unui credit, inclusivconsecintele intarzierii la plata ratelor, astfel incat clientii sapoata compara mai multe oferte.

Cerbulescu a mai spus ca va fi eliminat comisionul de analiza adosarului daca in cele din urma contractul de credit nu se incheie.Pentru nerespectarea noilor reguli, Autoritatea pentru ProtectiaConsumatorilor va aplica amenzi cuprinse intre 10.000 de lei si100.000 de lei. Ordonanta interzice introducerea in acteleaditionale la contractele de credit a altor prevederi decat celestipulate in actul normativ, iar oricare alte prevederi vor ficonsiderate nule de drept.

Radu Ghetea spune ca ARB ar putea continua sa faca lobby pentrumodificarea ordonantei in cadrul dezbaterilor din Parlament, maiales ca "BNR ne sustine punctul de vedere".

Noi reguli pentru bancheri

  • Nu percep comision de rambursare anticipata la creditele cudobanda variabila, fie ca sunt de consum sau ipotecare
  • Comisionul de rambursare anticipata se limiteaza la 1% din sumaramasa de achitat daca perioada pana la scadenta este mai mare deun an, respectiv la 0,5% daca perioada este mai mica, inclusivpentru creditele vechi
  • Clientul poate renunta la credit in 14 zile de la semnareacontractului fara nicio penalizare
  • Clientul nu plateste comision de analiza a dosarului daca nu seincheie contractul cu banca
  • Pentru un credit acordat, banca poate percepe numai comision deanaliza a dosarului, comision de administrare a creditului saucomision de administrare a contului curent, compensatie de cel mult1% in cazul rambursarii anticipate, costuri aferente asigurarilor,penalitati, precum si un comision unic pentru servicii prestate lacererea clientului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO