Eveniment

Banca Transilvania ia credit de 102,5 mil. euro de la IFC

13.10.2008, 19:58 14

IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale, va acorda Bancii Transilvania o facilitate de credit in valoare de 102,5 milioane de euro.

O cota de 30 de milioane de euro va fi suportata direct de catre IFC si va avea ca destinatie finantarea de credite ipotecare si credite pentru microintreprinderi si IMM-uri, in special din provincie.
Restul sumei de 72,5 mil. euro va fi acoperita prin sindicalizare, impreuna cu un numar mare de banci private.
Lead arrangers au fost desemnate Commerzbank, Landesbank Berlin, Mashreqbank, Raiffeisen Zentralbank, UniCredit Bank Austria si Wachovia Bank. La sindicat au mai participat Standard Chartered Bank, BANQUE BIA, Caja Madrid si Oberbank. Implicarea IFC intr-o asemenea tranzactie constituie o garantie solida care atrage cu usurinta institutii financiare private care altminteri ar fi mai reticente sau ar acorda finantari la costuri mai mari.
"Aceasta tranzactie arata ca Banca Transilvania are parteneri de afaceri puternici si poate continua sa acceseze resurse pentru a sustine intreprinzatorii romani, IMM-urile si sectorul imobiliar", a declarat Robert Rekkers, directorul general al bancii.
El spune ca noua linie de finantare va facilita planurile strategice pe termen mediu si lung ale Bancii Transilvania.
La randul sau, Shahbaz Mavaddat, director al IFC pentru Europa de Sud-Est si Asia Centrala, a spus ca este foarte importanta imbunatatirea accesului IMM-urilor la finantare, in conditiile in care acest segment al economiei romanesti se pregateste pentru competitia de pe piata UE.
Finantarea de 30 mil. euro suportata de IFC a fost aprobata pe 25 septembrie, proiectul fiind facut public inca din aprilie, dupa care a parcurs etapele birocratice de avizare.
In mod traditional, institutii ca IFC sau ca BERD - actionar semnificativ al Bancii Transilvania - sunt interesate sa acorde finantari institutiilor de credit care se orienteaza pe sprijinirea firmelor mici si mjlocii.
Banca Transilvania estimeaza ca pana in 2013 va acorda pana la 150.000 de credite pentru micro firme si IMM-uri in valoare totala de 3 miliarde de dolari. In acelasi timp, portofoliul de credite imobiliare ar urma sa ajunga in acelasi orizont de timp pana la 910 milioane de dolari, prin intermediul a circa 12.000 de credite.
Banca Transilvania a adoptat in ultima perioada o politica de concentrare pe finantarile in lei mai ales pentru clientela de retail, considerand ca este o abordare mai prudenta in actuala situatie de criza internationala.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO