Eveniment

Banca Transilvania: Economia României a depăşit punctul critic al şocului coronavirus şi se află la începutul unui nou ciclu economic

Banca Transilvania: Economia României a depăşit...

Autor: Iulian Anghel

09.12.2020, 00:08 5112

Industria, care are cea mai mare pondere în formarea PIB (20%, la nouă luni), este marele perdant al acestei crize, cu un minus de peste 10%, pe volum, şi cu o contribuţie la creşterea Produsului Intern Brut de minus 2,4%.

Statistica a reconfirmat marţi datele anterioare care arătau o scădere de PIB, la nouă luni, de 5,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Trimestrul al treilea arată însă o revenire bună, cu o creştere substan­ţia­lă faţă de trimestrul al doilea de 5,6%. Aşa că lucrurile par că se liniştesc cumva şi, cu paşi mărunţi, economia îşi va reveni.

Doar trei sectoare au adus un plus în economie, în primele nouă luni din an: construcţiile, IT&C şi consumul guvernamental, determinat, cel mai probabil, cu cheltuielile pentru spitale, pentru combaterea COVID - 19.

La nouă luni, an/an, au scăzut agricultura (din cauza secetei cumplite), industria şi comerţul (pe partea de formare a PIB), în vreme ce con­strucţiile şi IT au fost pe plus şi au mai atenuat puţin căderea.

Trimestrul al patrulea va fi decisiv pentru un final de an care oricum nu va fi bun - o scădere anticipată de economişti, în medie, de 5%. Şi asta pentru că puternica scădere din T2 este dublată de o reînchidere parţială unor afaceri în Uniunea Europeană (şi în România) care, aproape inevitabil, au condus la o scădere de cerere pe piaţa externă pentru exporturile ţării, ceea ce va afecta rezultatul pe ansamblu. Cel mai probabil, economia îşi va reveni în W, nu în V, crede Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank.

Totuşi, există această uşurare, anume că ceea ce a fost mai greu a trecut.

„Considerăm că România a depăşit punctul critic al şocului indus de incidenţa crizei sanitare şi se află la începutul unui nou ciclu economic, perspectivă susţinută şi de evoluţiile macrofi­nanciare recente (externe şi interne)“, spune Andrei Rădulescu, directorul de ana­liză macroeconomică al Băncii Transilvania, într-o informare către investitori.

Datele Eurostat arată că angajările cresc, la nivelul UE. Datele din România arată că consumul îşi revine, deşi la nouă luni, potrivit sursei citate, el a avut o contribuţie negativă la PIB, de 2,5%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO