Eveniment

Banca Romaneasca: Creditele acordate in cazul Tirdea au fost rambursate integral

16.03.2005, 00:00 54


Cele trei credite in valoare de 45 miliarde lei acordate de Banca Romaneasca in martie-aprilie 2003 unei firme controlate de Petre Paul Tirdea, invinuit de frauda bancara, au fost rambursate integral la scadenta, a afirmat banca.


Potrivit comunicatului, creditele au fost garantate cu ordine de plata, iar acordarea acestora s-a efectuat prin respectarea tuturor normelor interne ale bancii si a legislatiei din domeniu.


Parchetul National Anticoruptie (PNA) a anuntat, saptamana trecuta, ca patru persoane cu functii de conducere de la Banca Romaneasca Sucursala Baneasa sunt invinuite in dosarul privind cea mai mare frauda din cadrul sistemului bancar, evaluata la suma de aproximativ 2.700 de miliarde de lei (75 de milioane de euro).


Astfel, au fost pusi sub invinuire Nicolae Patrichi, director si presedinte al Comitetului de credite, Mihaela Baietii, contabil-sef, Mihalea Protopopescu, membru in Comitetul de credite si Madalin Lupu, ofiter de credite.


Banca Romaneasca - Sucursala Baneasa - este cea de-a treia unitate bancara intrata in circuitul de obtinere frauduloasa a unor credite.


In aceasta actiune au fost implicati 37 de functionari bancari de la Banca Comerciala Romana, Romanian International Bank (RIB) si Banca Romaneasca, precum si numerosi reprezentanti ai peste 50 de firme, controlate, in principal, de Gabriel Viorel Matyas, cumnatul sau, Petre Paul Tirdea si Ion Marin, toti avand calitatea de invinuiti in dosar.


De la Banca Romaneasca, o singura firma reprezentata de Matyas, dar controlata efectiv de Tirdea, a obtinut cele trei credite mentionate.


RIB a precizat de asemenea, la sfarsitul saptamanii trecute, ca toate creditele acordate societatilor implicate in acest dosar au fost rambursate integral la scadentele stabilite si ca nu a inregistrat pierderi din aceste activitati.


Omul de afaceri Gabriel Viorel Mathyas a fost acuzat de complicitate la acordarea si folosirea unor credite in scopuri ilegale, complicitate la fals intelectual si falsificarea unor semnaturi, precum si de asociere in vederea comiterii de infractiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO