Eveniment

Banca Mondială: Economia României s-a contractat cu 5% în 2020 şi în 2021 va creşte cu 3,5%

♦ Guvernul mizează pe o scădere de 4,2% a economiei în 2020 şi o relansare la un plus de 4,5% în 2021.

Banca Mondială, în cel mai nou raport macroeconomic, estimează că economia României s-a contractat cu 5% în 2020 şi anticipează o creştere de 3,5% în 2021. Estimările Băncii Mondiale sunt în linie cu aşteptările analiştilor pentru economia României în 2021, adică un plus între 3 şi 4%.

Cele mai recente prognoze ale guvernului, pe care, cel mai probabil, va fi construit bugetul din 2021, arată o creştere economică de 4,5% în 2021, una dintre cele mai optimiste prognoze. Scăderea reală PIB-ului în 2020 este de 4,2%, potrivit Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP).

Andrei Rădulescu, directorul de analiză macroeconomică al Băncii Transilvania, scrie, într-o notă pentru investitori, că Banca Mondială recomandă statelor mai multe măsuri pentru a relansa economia, printre care accelerarea vaccinării, dar şi crearea unui echilibru între îndatorare şi ajutor în economie.

„Printre măsurile prioritare experţii instituţiei financiare internaţionale recomandă: limitarea răspândirii pandemiei, protejarea categoriilor vulnerabile şi accelerarea vaccinării; identificarea punctului de echilibru dintre nivelul ridicat al datoriilor şi impulsul fiscal necesar pentru susţinerea ritmului de creştere economică“, scrie Andrei Rădulescu.

În 2022, potrivit prognozei Băncii Mondiale, economia României ar urma să crească cu 4,1%. Pentru susţinerea creşterii economice postpandemie, Banca Mondială recomandă redinamizarea investiţiilor, mai ales în zona de energie verde şi infrastructură sustenabilă.

„Banca Mondială atrage atenţia cu privire la importanţa redinamizării investiţiilor pentru susţinerea procesului de relansare economică şi recomandă investiţia în proiecte de infrastructură verde, eliminarea subvenţiilor pentru combustibili fosili şi stimularea tehnologiilor sustenabile, pentru reducerea poluării, redinamizarea procesului de generare de locuri de muncă şi adaptarea la efectele modificărilor climatice”, mai notează economiştii BT.

 
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.