Eveniment

Banca Mondiala: Economia da semne de supraincalzire, vizibile in deficite

Banca Mondiala: Economia da semne de supraincalzire, vizibile in deficite

Click pentru imaginea marita

26.01.2007, 19:03 49

Economia Romaniei da semne de crestere prea rapida, cu efecte negative asupra inflatiei si a deficitelor externe si interne, arata un raport al Bancii Mondiale (BM).
Cresterea economica a Romaniei are asociate riscuri de supraincalzire, care sunt vizibile in cresterea tuturor deficitelor si dezechilibrelor din economie. Pentru a contracara aceste riscuri, este necesara incetinirea creditului si cresterea supravegherii pe piata bancara, precum si o corelare a politicii fiscale cu cea monetara.
Acestea sunt concluziile raportului Bancii Mondiale referitor la statele din centrul si estul Europei, prezentat ieri si comentat de doi dintre economistii Bancii.
Dupa cresterea economica peste medie din 2006, Romania va inregistra anul acesta o incetinire, la fel ca majoritatea statelor din zona, spun cei de la BM. Anul trecut, cresterea economica a fost de circa 7,5%-8%, conform unor estimari (7,8% la noua luni), prognoza oficiala pentru 2007 fiind de 6,5%.
In acelasi timp, economistul BM in Romania Catalin Pauna vede cresterea de anul acesta peste 6%. "Romania va avea in acest an un avans economic robust, de peste 6%, determinat insa in final de conditiile meteorologice, intrucat agricultura are o pondere importanta in PIB", a spus el. Anul trecut, contributia agriculturii la PIB a fost de circa 10%.
In schimb, cresterea economica rapida a ultimilor ani, insotita de cresterea creditului privat si de cresterile salariale au alimentat prea mult cererea interna, iar economia da semne de supraincalzire, conform analistilor BM. Anul trecut, soldul creditului privat a crescut in termeni reali cu 47%.
"Deficitele inregistrate de Romania si de statele din zona incep sa devina ingrjoratoare, mai ales deficitul de cont curent si intr-o masura mai mica avansul datoriei externe", spune Thomas Laursen, autorul raportului si economist-sef al BM pentru Europa Centrala si de Est si Asia Centrala. "Ca urmare, exista riscul unei reduceri rapide a cresterii economice", a adaugat el.
Deficitul de cont curent s-a ridicat la circa 10% din PIB anul trecut, arata raportul BM, cu riscul continuarii cresterii acestuia in 2007 si anii viitori, spune Laursen.
"Principala masura pentru a contracara aceste riscuri ar fi stimularea economisirii, care sa tempereze consumul si sa limiteze deficitele", a precizat Laursen. "In plus, politicile economice trebuie armonizate, adica ar trebui sa existe o mai buna corelatie intre politica fiscala, cea de cheltuieli publice si cea monetara", a adaugat Pauna.
Reprezentantul BM in Romania a spus ca, din moment ce contul de capital este liberalizat si Banca Nationala are o politica de tintire a inflatiei, aceasta nu mai are la indemana instrumente de limitare a deficitelor, iar politica Ministerului de Finante trebuie sa completeze eforturile bancii centrale.
Un alt risc pentru continuarea cresterii economice a Romaniei, spun cei de la Banca Mondiala, este volatilitatea politica. "Pe termen scurt, instabilitatea politica este deja obisnuita, in toata lumea. In schimb, daca ea continua pe termen mai lung, ea poate afecta cresterea, pentru ca scoate din prim-plan programul de reforma economica", a comentat Laursen, referindu-se la Romania si statele din regiune.
Cresterea economica alimentata de credit a dus si la cresterea presiunilor inflationiste, arata raportul BM. In plus, desi investitiile straine directe au marcat un an bun in 2006 (atingand circa 9 mld. euro, fata de 5,2 mld. euro in 2005), a crescut si datoria externa, precum si nivelul capitalurilor speculative vehiculate prin sistemul bancar, noteaza raportul BM. De asemenea, pozitia fiscala a Romaniei (care cuprinde ponderea datoriei publice in PIB si nivelul deficitului bugetar) se va inrautati in 2007 fata de anul trecut, a precizat Laursen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO