Eveniment

Balkan Petroleum a mai luat inca 49% din Rafo

07.10.2004, 00:00 96

Compania Balkan Petroleum, inregistrata in Marea Britanie, a devenit actionar majoritar al rafinariei Rafo Onesti in cadrul unei tranzactii prin care a preluat un pachet de 48,91% din actiunile Rafo impreuna cu obligatiile asumate de detinatorii acestora in cadrul contractului de privatizare a rafinarei din 2001. Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica.
Surse apropiate afacerii estimeaza insa ca valoarea celor doua tranzactii facute in vara depasesc valoarea de 100 milioane dolari.
Balkan Petrolemum a ajuns astfel sa controleze 97,8% din actiunile Rafo. Cei doi actionari care au cedat actiunile catre Balkan Petroleum au fost compania Canyon Servicos inregistrata in Portugalia si societatea romaneasca Imperial Oil, apartinand omului de afaceri Corneliu Iacubov. Canyon Servicos detinea 42% din actiunile Rafo, iar Imperial Oil controla 6,8%.
Actionarii Rafo aprobasera la mijlocul acestui an o fuziune intre Rafo si producatorul de cauciuc sintetic Carom Onesti. Carom este controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a respins insa solicitarea de fuziune si cesionarea creantelor AVAS la Rafo catre firma Balkan Petroleum.
Din cauza datoriilor foarte mari Rafo urmeaza sa intre in reorganizare judiciara, planul de reorganizare urmand sa fie discutat de actionari la inceputul saptamanii viitoare. Conform datelor de la Ministerul de Finante, Rafo avea la finalul anului trecut datorii in valoare de peste 15.000 miliarde de lei (365 milioane de euro) si a inregistrat la finalul anului trecut pierderi de aproape 6.000 de miliarde de lei (145 milioane de euro), la o cifra de afaceri de 18.448 miliarde de lei (448 milioane de euro).  Actiunile Rafo sunt pe piata titlurilor necotate de la Bursa, unde au ajuns ieri la 24.400 lei, ceea ce corespunde unei capitalizari de circa 90 milioane dolari.
Pentru acest an, rafinaria Rafo Onesti mizeaza pe o cifra de afaceri de circa 28.000 - 30.000 miliarde lei, potrivit reprezentantilor Balkan Petroleum.
Rafinaria din Onesti a fost privatizata in 2001, cand 60% din pachetul de actiuni a fost cumparat, pentru 7,48 milioane de dolari, de Imperial Oil, apartinand lui Corneliu Iacubov, si Canyon Servicos din Portugalia. Ulterior, participarea consortiului a atins 94,5%, prin achizitia unor actiuni rezultate in urma conversiei datoriilor catre creditorii bugetari.
In octombrie 2003, Balkan Petroleum Ltd. din Marea Britanie a devenit actionar principal la Rafo, in urma preluarii de la Canyon Servicos a unui pachet de 48,91% din actiunile rafinariei.
Balkan Petroleum este o societate infiintata in 2003, controlata in proportie de 50% de catre VGB (afacere cu produse petroliere in care sunt implicati fratii Iancu), restul actiunilor fiind detinute de firma de avocatura Central Europe Petroleum, care reprezinta interesele unor investitori in domeniul petrolier din Marea Britanie.
vlad.nicolaescu@zf.ro ; adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO