Eveniment

Azerbaidjanul ar putea stoca 5 mil. tone de titei la Oil Terminal

25.02.2008, 19:16 27

Compania azera de stat SOCAR, care si-a deschis anul trecut o reprezentanta locala, intentioneaza sa incheie un contract pentru livrarea a 5 milioane de tone de titei cu operatorul portuar Oil Terminal, cantitatea avuta in vedere fiind aproximativ egala cu productia pe un an a Romaniei.
Reprezentantii Oil Terminal nu au dorit sa faca declaratii pe baza acestui subiect.
"SOCAR si-a exprimat intentia de aduce la Oil Terminal cinci milioane de tone de titei. Ei vor chiar si un contract pentru 15 ani cu Oil Terminal", au afirmat surse citate de Mediafax. Sursele citate au adaugat ca SOCAR cauta sa incheie parteneriate cu rafinarii romanesti, iar produsele rafinate ar urma sa fie comercializate atat pe piata interna, cat si la export. Inca nu sunt cunoscuti beneficiarii titeiului pe care SOCAR ar urma sa il aduca in Romania, iar inceperea livrarilor este conditionata de semnarea unui acord intre cele doua companii. Nu se stie nici perioada de livrare a celor 5 milioane de tone de titei.
Reprezentantii SOCAR au declarat recent ca intentia lor este de a aduce fie produse petroliere pe piata locala pe care sa le vanda prin intermediul unui lant propriu de benzinarii, sau sa aduca titei pe care sa-l prelucreze prin intermediul mai multor rafinarii, urmand sa-l comercializeze ulterior pe piata locala.
Anul trecut, prin depozitele Oil Terminal au trecut aproximativ 12 milioane de tone de titei, compania avand capacitate de stocare de 1,7 milioane de tone.
La inceputul anului reprezentantii Oil Terminal au precizat ca se asteapta la o crestere a rulajului cu aproximativ 500.000 de tone datorita evolutiei pozitive a barilului de titei, ceea ce ar putea duce la inceperea unui program de investitii pentru marirarea capacitatii de stocare cu 400.000 de tone.
"Intentia noastra este sa ne dezvoltam si pe piata romaneasca de petrol, dar deocamdata ne limitam la discutii si la studii de piata", a afirmat Hamza Karimov, reprezentantul SOCAR in Romania, fara a confirma insa informatia.
Presedintele producatorului azer de petrol, Rovnag Abdullayev, a declarat anul trecut ca SOCAR pregateste o campanie de investitii in Romania, dar nu a dat detalii concrete in legatura cu tintele de investitii de pe piata locala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO