Eveniment

Avocatul Poporului cere Guvernului Orban să anuleze amenzile date în starea de urgenţă. Renate Weber: Un număr „uriaş” de români au contestat în instanţe amenzile primite

Avocatul Poporului cere Guvernului Orban să anuleze...

Autor: Gabriel Pecheanu, Mediafax

06.05.2020, 18:21 864

Avocatul Poporului sugerează Guvernului să anuleze prin OUG toate amenzile date pentru nerespectarea stării de urgenţă. Renate Weber spune că deja un număr „uriaş” de români au contestat în instanţe amenzile primite.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat pentru MEDIAFAX că Guvernul ar trebui să aprobe o ordonanţă de urgenţă pentru anularea amenzilor primite pentru nerespectarea stării de urgenţă.

„Ar fi înţelept din partea Guvernului, în funcţie de hotărârea CCR, să vină cu o OUG prin care să anuleze aceste amenzi, că îi spune amnistie sau altfel, în aşa fel încât să se aplice tuturor. Vorbim de lume necăjită care dintr-odată s-a trezit cu amenzi uriaşe”, a spus Renate Weber.

Ea a precizat că amenzile primite nu sunt anulate prin decizia Curţii Constituţionale, iar o eventuală ordonanţă de urgenţă trebuie dată pentru evitarea supraîncărcării instanţelor de judecată.

„Urmează să vedem ce spune decizia Curţii Constituţionale, dar sfatul nostru a fost timpul ca oamenii care se consideră neîndreptăţiţi să conteste în instanţă aceste amenzi, însă am înţeles că există un număr uriaş – Asociaţia Grefierilor spunea că ar fi vorba deja de 100.000 de plângeri, ceea ce un număr uriaş, iar asta ar însemna o sufocare a instanţelor”, a mai spus Weber.

CCR a decis miercuri, la sesizarea Avocatului Poporului, că amenzile primite pentru nerespectarea stării de urgenţă sunt neconstituţionale.

„Noi am spus că textul de lege este total imprevizibil, pentru că de fapt nu avem o descriere a comportamentului contravenţional, ci numai o obligaţie generică de a respecta şi avem nişte sancţiuni uriaşe, cele mai mari din Europa. Ulterior am văzut că amenzile au fost date pentru nerespectarea prevederilor ordonanţelor militare, ceea ce este clar neconstituţional”, a afirmat Avocatul Poporului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO