Eveniment

Avocaţii: un cod social era absolut necesar

Autor: Iulian Anghel

21.04.2011, 23:50 47

PSD şi PNL au atacat la Curtea Consti­tuţio­nală (CCR) Codulsocial - cel de-al doilea ma­re pro­iect adoptat de Guvern înaceastă pri­mă­vară - pe considerentul că încalcă dreptul laaso­­ciere şi la grevă prevăzute de Constituţie, iar desfiinţareacontractelor colective de mun­că la nivel naţional îngrădeştelibertatea sin­dicală.

Avocaţii spun însă că un cod social era absolut necesar. Codulsocial desfiinţează contractele colective de muncă la nivelnaţional, men­ţi­nân­du-le la nivel "micro": "Contracteleco­lective de muncă se pot negocia la nivel de unităţi, grupuri deunităţi şi sectoare de activitate". "Aceste prevederi sunt denatură să aducă atingeri grave dreptului la negociere co­lectivă",spune sesizarea către CCR. Codul social legi­ferează că negociereacolectivă este obligatorie numai la nivel de unitate, cu excepţiacazului în care unitatea are mai puţin de 21 de angajaţi, lucruconsiderat neconstituţional de opoziţie, care susţine că se încalcăastfel dreptul consti­tuţional de a negocia la nivel de ţară.Premierul Emil Boc a susţinut că eli­minarea contractelor colectivela nivel naţional este obligatorie pentru că nego­cierea acestoragenerează dezechilibre econo­mice în cascadă, distorsioneazăprincipiul negocierii voluntare şi introduce obligaţii caredepăşesc posibili­tăţile bugetare ale unităţilor.

Ioan Dumitraşcu, avocatul specializat în dreptul muncii,parte­ner al casei de avo­catură Peli Filip, afir­mă că un codsocial era necesar pentru că introduce clarificări în situaţii careerau tratate diferit: "Subiectul dialogului social, al negocierilorcolective, al sindicatelor şi patronatelor este la acest momentregle­mentat într-un mod divers într-o colecţie de legi care augenerat disfuncţio­nalităţi".

"În ceea ce priveste disfuncţionalitatile menţionate aş mentionaîn primul rând criteriile dupa care un actor social, patronat sausindicat, dobândeşte reprezentativitate. Reprezentativitateaconferă în principal dreptul de a negocia un contract colectiv demuncă. La acest moment reprezentativitatea a ajuns să sedobândească în principal prin afiliere la o organizaţiereprezentativă la un nivel superior, chiar dacă organizaţia care seafiliază nu îndeplineşte de fapt criteriile numerice necesare înmod normal pentru a participa la negocieri colective. De exemplu,un sindicat se poate afilia la o federaţie sindicală reprezentativăla nivelul ramurii sale şi va putea astfel să participe lanegocierea contractului colectiv de muncă de la unitate deşinumărul membrilor săi reprezintă mai puţin de o treime din numărultotal al angajaţilor din acea societate. În contextul crizeieconomice s-a abuzat de acest drept şi aş spune deci că s-a ajunssă fie multe organizaţii reprezentative, dar puţine legitime însensul larg al cuvântului. Consecinţele sunt multiple, de multe oridialogul social fiind impiedicat nu de viziunile contrare dintresindicate şi patronat, ci de luptele dintre sindicatele saupatronatele aflate de aceeasi parte a mesei", spune Dumitraşcu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO