Eveniment

Avocaţii invocă imprevizibilitatea în disputele dintre dezvoltatori şi chiriaşi. ”Chiriaşii ar avea dreptul să ceară o echilibrare a contractului din perspectiva acestei situaţii”

Avocaţii invocă imprevizibilitatea în disputele dintre...

Autor: Ramona Cornea

25.05.2020, 19:12 390

Silviu Stratulat, avocat în cadrul casei de avocatură Stratulat Albulescu, afirmă că chiriaşii centrelor comerciale au dreptul să ceară reducerea chiriilor pe fondul situaţiei create de pandemia de COVID-19.

”Există un articol din Codul Civil care reglementează impreviziunea şi este un concept care este aplicabil în măsura în care el nu este exclus din contractele cu mall-urilor. Astăzi considerăm că chiriaşii au aparenţa unei temeinicii a unei cereri de reducere întemeiată pe impreviziune în contextul în care traficul în care galeriile comerciale scade, puterea de cumpărare scade generic, cererea scade, condiţii pe care niciuna dintre părţi nu putea să le aibă în vedere”, a spus Silviu Stratulat în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Acest concept al impreviziunii a fost aplicabil şi a fost confirmat ca fiind aplicabil de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în contextul crizei financiare din 2009 – 2010, inclusiv în disputele bancare, explică avocatul.

”Contextul unei pandemii nu putea fi avut în vedere la momentul încheierii contractului, oricând s-ar fi încheiat contractul. Chiriaşii ar avea dreptul să ceară o echilibrare a contractului din perspectiva acestei situaţii”, a spus Silviu Stratulat.  

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO