Eveniment

AVAS trece de la privatizare la rezolvarea litigiilor in care este implicat statul

22.12.2004, 00:00 24



Gestionarea litigiilor in care este implicat statul roman a devenit principala prioritate a Autoritatii pentru Valorificare Activelor Statului (AVAS), a declarat ieri presedintele institutiei, Mircea Ursache.



"Cea mai mare problema a noastra nu este in acest moment continuarea procesului de recuperare a creantelor bancare, bugetare sau comerciale (...), ci gestionarea litigiilor in care este implicat statul. Sunt lucruri foarte importante, pentru ca implica raspunderea statului fata de banii publici", a spus Ursache.



El a nominalizat procesele privind Fondul National de Investitii (FNI), Bancorex, Banca Comerciala Romana si Combinatul Siderurgic Resita (CSR).



Mircea Ursache a adaugat ca AVAS ar trebui sa isi extinda portofoliul de valorificare a creditelor neperformante la intregul mediu bancar.



"Ma gandesc sa promovez un act normativ care sa ne permita sa preluam creante si de la banci integral private. In prezent, AVAS poate prelua, potrivit legislatiei, credite de la banci care au si capital privat", a spus Ursache.



La sfarsitul saptamanii trecute, AVAS a anuntat ca va face apel impotriva unei decizii a Sectiei Comerciale a Tribunalului Bucuresti, care a obligat Autoritatea sa plateasca investitorilor la FNI, in solidar cu SOV Invest, administatorul fondului, 1.300 de miliarde de lei.



Activitatea fostei Bancorex face obiectul unor procese aflate pe rolul tribunalelor din Romania. Institutia a fuzionat, in anul 1999, cu Banca Comerciala Romana.



Ulterior, AVAS s-a subrogat in drepturile si obligatiile BCR rezultate din activitatea desfasurata de Bancorex pana la data radierii din Registrul Comertului si reprezinta statul in toate procesele legate de fosta banca de comert exterior. Sumele solicitate in litigiile inregistrate in urma activitatii Bancorex se ridicau, la jumatatea anului trecut, la aproape 190 mil. euro.



In ceea ce priveste CS Resita, Tribunalul Comercial International de la Washington se va pronunta, la inceputul anului viitor, in procesul prin care firma americana Noble Venture solicita statului roman daune in valoare de peste 350 mil. $, ca urmare a anularii privatizarii combinatului.



"A fost depusa pledoaria finala. Au un termen de 30 de zile de analiza si un alt termen, tot de 30 de zile, pentru pronuntare. Nu pot spune, insa, daca hotararea va fi adoptata in luna ianuarie sau in luna februarie din 2005", a spus Ursache. Contractul de privatizare a CSR cu Noble Ventures a devenit nul in decembrie 2002, pe baza uneia din prevederile documentului, care stipula ca privatizarea va fi anulata dupa neplata, de catre investitor, a doua rate succesive. In 2001, fostul proprietar al CSR a chemat in instanta statul roman, solicitand daune in valoare de 220 mil. $. Ulterior, pretentiile financiare ale firmei americane au crescut la 353 mil. $.



AVAS estimeaza ca va inregistra, in acest an, venituri totale de 17.077 mld. lei (peste 416 mil. euro), suma din care cea mai mare parte va fi atrasa din privatizari. Institutia apreciaza ca procesele de privatizare vor aduce venituri de 11.465 mld lei (287 mil. euro), in timp ce din dividende vor fi obtinute fonduri de 1.447 mld. lei (36 mil. euro).



Potrivit datelor institutiei, AVAS va realiza din valorificarea activelor bancare, bugetare sau comerciale, venituri directe si indirecte in valoare de 3.633 mld. lei (90 mil. euro).



AVAS estimeaza ca cheltuielile institutiei se vor ridica in acest an la 1.604 mld. lei (40 mil. euro), suma mai mare cu peste 11% fata de nivelul bugetat.





Selectie de oferte pentru privatizarea Electroputere



Procesul de privatizare a societatii Electroputere Craiova va fi reluat, iar trecerea in proprietate privata a firmei va fi realizata printr-o selectie de oferte publice, a mai anuntat ieri presedintele AVAS, Mircea Ursache. "Am hotarat astazi (ieri - n.r.) ca privatizarea Electroputere sa fie realizata prin selectie publica. (...) Ne aflam intr-o alta etapa de analiza, dupa foarte multe incercari de a aduce un investitor", a spus Ursache. Potrivit presedintelui AVAS, anuntul pentru lansarea ofertei de privatizare va fi publicat in presa nationala si internationala pana la sfarsitul anului, iar societatea va fi vanduta "ca intreg". "Incercam sa cream, astfel, un cadru concurential adecvat pentru Electroputere", a mai spus Ursache.



La inceputul lunii decembrie, AVAS a anuntat ca intentioneaza sa vanda actiunile detinute la Electroputere Craiova prin negociere, fara selectie de oferte, consortiului format din firmele Siemens Aktiengesellschaft Transportation System, Asociatia Salariatilor ELPAS Craiova si DAB Greece. Pana in prezent, mai multe companii s-au aratat interesate sa preia doar anumite sectii ale societatii. Ursache declara in luna octombrie ca AVAS se afla in negocieri finale pentru privatizarea Electroputere cu companiile General Electric, Bombardier, Siemens si Asociatia Salariatilor societatii din Craiova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO