Eveniment

Avansul cerut de banci la creditele ipotecare este prea mare

23.09.2004, 00:00 19

Avansul cerut de catre banci sau alte institutii financiare private pentru creditele imobiliare este mare si urmareste sa acopere integral posibilele cheltuieli de executare a clientilor care nu mai pot rambursa imprumutul. Acesata  a fost una din concluziile celei de-a treia editii a Targului Privat de Vile, eveniment ce se desfasoara in perioada 22-24 septembrie, la Bucuresti.
"Avansul prea mare micsoreaza numarul celor care ar putea sa ia un credit, iar sumele pe care le pot lua solicitantii sunt de multe ori mai mici decat nevoile lor, din pricina acestor avansuri", sustine Dan Borbely, avocat asociat al societatii de Avocati Musat & Asociatii.
Piata imobiliara este in curs de maturizare, unul dintre indicii care demonstreaza acest lucru fiind si deschiderea pietei pentru societatile de credit imobiliar din domeniul privat care vin ca o alternativa la ofertele CEC si ANL . Daca oferta s-a diversificat pe o piata tot mai matura, creditul ipotecar este inca un instrument perfectibil, au aratat, ieri, participantii la Targ.  "Institutiile financiare private care au dezvoltat instrumente de creditare pe aceasta nisa, intentionat sau fortate de imprejurari, au adaugat la sistemul legal propriile conditii, creand astfel un set de reguli ce restrang accesul publicului la fonduri", a precizat Dan Borbely.
Plaja veniturilor acceptate de institutiile financiare pentru a oferi un credit ipotecar, considerate venituri sigure, este relativ ingusta, mai spune el. Un venit stabil este considerat un salariu de 300 de euro, dar nu si veniturile celor care desfasoara profesii liberale sau ale asociatilor unei firme, mici intreprinzatori.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO