Eveniment

Autoritatile sunt pregatite sa evacueze populatia din zonele critice

14.07.2005, 20:32 22

Guvernul si autoritatile locale au contabilizat efectele ultimelor inundatii, declarandu-se pregatiti doar pentru a evacua populatia din zonele critice, insa incapabile sa previna distrugerile provocate de ape.

"Guvernul a trimis avertizari privind producerea de inundatii", a spus premierul Calin Popescu-Tariceanu. Cu toate acestea, "inundatiile au avut consecinte grave in 31 de judete, s-au inregistrat morti, iar capacitatea de functionare a autoritatilor si infrastructurii locale a fost redusa dramatic".

In Vrancea, Bacau si Galati a fost decretata stare de alerta din cauza inundatiilor.

Municipiul Onesti (Bacau) este izolat, caile rutiere Onesti - Bacau, Onesti - Adjud, Onesti - Targu-Ocna fiind blocate din cauza inundatiilor. Pe drumurile nationale si judetene nu se poate circula nici cu masini de teren, a afirmat prefectul judetului, Gabriel Berca.

Prefectul de Harghita, Constantin Strujan, a afirmat ca toate drumurile care duc spre Bacau sunt blocate.

In Vrancea, cateva zeci de localitati (printre care si trei orase) sunt izolate de ploi. Aceste localitati sunt lipsite de curent electric, iar rezervele de apa si alimente au fost epuizate. Prefectul judetului, Ion Oprea, a afirmat ca autoritatile sunt in imposibilitate de a interveni pentru evacuarea unor persoane izolate.

La Galati, un punct de frontiera a fost inchis, iar autoritatile au intrat in stare de alerta din cauza viiturii prognozate de hidrologi pe cursul raului Siret. "Pe cursul inferior al raului Siret a fost prognozata o viitura puternica, maine, in jurul orei 5 dimineata. Vor fi probleme in localitati din Galati, fiind influentat si debitul Dunarii. In localitatile din Galati sunt posibile depasiri ale cotelor de inundatii", a afirmat Petre Stanciu, directorul Agentiei Nationale de Hidrologie.

Prefectul judetului Galati, Mihai Capra, a precizat ca forte de interventie ale Armatei si Jandarmeriei sunt dislocate in zonele critice. El a mai solicitat Guvernului trimiterea unui elicopter in localitatea Cozmesti, unde sapte persoane sunt blocate pe o insula.

In Valcea, potrivit prefectului Anuta Handolescu, circulatia a fost blocata pe DN 7, in Valea Oltului. "Se circula pe o singura banda, insa Valea Oltului se afla in situatia de a se obtura. Solicitam de urgenta trimiterea unor specialisti, pentru consolidarea drumului", a spus prefectul.

De asemenea, in Gorj, cinci trenuri (printre care unul international) au ramas blocate in Defileul Jiului.

Potrivit ministrului transporturilor, Gheorghe Dobre, 12 drumuri nationale sunt blocate din cauza inundatiilor.

Reprezentantii Ministerului Agriculturii au afirmat ca ploile au afectat 435.000 de hectare de teren agricol. Dintre acestea, 343.000 de hectare sunt culturi, reprezentand 4,5 la suta din suprafata totala a Romaniei.

In numai doua zile, precipitatiile care au cazut in majoritatea zonelor tarii au afectat peste zece mii de gospodarii, au distrus sute de kilometri de drumuri, poduri, podete, au izolat zeci de localitati si au inundat mii de hectare de teren agricol.

Tot in ultimele doua zile, in inundatii au murit oameni, altii au disparut, iar alte cateva mii de persoane au fost evacuate. In diferite zone ale tarii, cateva sute de persoane sunt izolate, fara alimente si apa. Cateva zeci de mii de romani au ramas fara case si fara bunuri. Autoritatile locale au epuizat stocurile de alimente si imbracaminte pentru ajutorarea sinistratilor, in unele cazuri fiind in imposibilitate sa transporte hrana si apa catre localitati izolate.

In Romania, ploile vor continua sa cada, potrivit specialistilor Administratiilor Nationale de Hidrologie si Meteorologie, acestea urmand sa se opreasca spre vineri.

Inundatiile au provocat pagube si in paduri, atat in cele apartinand statului, cat si in cele private. Astfel, au fost inregistrate 131.020 de metri cubi de rupturi si doboraturi de vant in fondul de stat si 1.900 de metri cubi in fondul forestier aflat in proprietate privata, precizeaza Ministerul Administratiei si Internelor.

Totodata, 634,65 kilometri de drumuri forestiere din paduri ale statului si 22,6 de kilometri de drumuri forestiere din fondul forestier privat au fost distruse, fiind afectate 111 poduri si podete si avand loc alunecari de teren pe intinderea a cinci hectare.



Bacau: stare de urgenta

Prefectul de Bacau, Gabriel Berca, a declarat stare de urgenta in intreg judetul, cu aprobarea Ministerului Administratiei si Internelor, dupa ce nivelurile apelor au continuat sa creasca din cauza ploilor abundente care cad fara incetare si la aceasta ora in judet. Berca a declarat ca pana la ora actuala au fost inundate peste doua mii de case, 960 de persoane au fost evacuate si 850 de hectare de terenuri au fost inundate.

Potrivit aceleiasi surse, un intreg cartier din municipiul Bacau a fost total inundat, miercuri dimineata, dupa ruperea unui dig, prefectul Berca precizand ca, la ora actuala, se afla in zona pentru a lua masurile necesare. Prefectul a spus ca situatia este cu atat mai grava cu cat in zona Bacaului continua sa ploua. Potrivit sursei citate, pana la ora actuala au fost date disparute trei persoane, printre care un

batran de 76 de ani, care a fost luat de ape.



Harghita: Peste 1.300 de gospodarii inundate

Peste 1.300 de gospodarii, circa 2.200 de hectare de fanete si teren agricol si aproape o mie de fantani au fost afectate de inundatiile inregistrate in ultimele zile in Harghita, mai multe localitati fiind izolate si fara curent electric in urma ploilor torentiale. Potrivit unor date furnizate de Prefectura Harghita, in urma ploilor torentiale din ultimele zile au fost inundate 1.312 de gospodarii, 20 de case, din care sapte distruse, 984 de fantani, 2.146 de hectare de faneata si teren agricol. Datele furnizate de Prefectura Harghita mai arata ca apele revarsate au distrus peste un kilometru de ziduri de sprijin, 12,6 km de drumuri forestiere, 483 de km de drumuri comunale si orasenesti si au afectat 2,75 km de drumuri judetene.



Vrancea: 80.000 de persoane afectate

Peste 80.000 de persoane au fost afectate de inundatii in judetul Vrancea, aproximativ cinci mii fiind izolate de ape, miercuri la pranz, iar patru mii fiind deja evacuate, releva ultimul bilant al Prefecturii Vrancea. Conform centralizarii Prefecturii Vrancea, au fost inundate 29 de comune si trei orase: Marasesti, Adjud si Odobesti, au fost distruse 25 de poduri si podete si au fost afectate zece drumuri judetene si nationale. Subprefectul judetului Vrancea, Manole Merchea, a declarat ca legaturile intre localitatile vrancene nu se mai pot face. "In judetul Vrancea legaturile intre localitati nu se mai fac deoarece drumurile au fost distruse. Peste 4.000 de hectare agricole au fost afectate", a mai declarat Merchea. Prefectul judetului Vrancea a solicitat sprijinul Ministerului Apararii Nationale, respectiv trimiterea unor barci cu motor si a unor elicoptere, pentru evacuarea unor persoane izolate in tabara din Comuna Tomis, unde se afla 66 de copii si 6 cadre didactice. Tabara nu are curent electric, iar proviziile de hrana au fost epuizate. Autoritatile locale vor asigura alimentele necesare si evacuarea copiilor, a afirmat prefectul Oprea. De asemenea, vor fi asigurate materialele sanitare si medicamentele necesare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO