Eveniment

Autoritatile si patronii se grabesc sa schimbe Codul muncii. Nu si sindicatele

11.02.2005, 00:00 26


Ministrul muncii Gheorghe Barbu zoreste partenerii sociali - patronatele si sindicatele - sa incheie negocierile pentru modificarea Codului muncii pentru a se putea respecta calendarul convenit cu FMI. Reprezentantii patronilor se grabesc sa-si prezinte propunerile, dar sindicatele refuza sa participe la discutii.



Proiectul de modificare a Codului muncii trebuie adoptat de Guvern si depus la Parlament in luna martie, pentru ca, pana la 1 iulie, sa fie dezbatut si aprobat de Legislativ si apoi publicat in Monitorul Oficial, a precizat ieri ministrul muncii, Gheorghe Barbu.


El a amintit ca aceste termene fac parte din calendarul convenit cu FMI de vechea guvernare si reconfirmat prin scrisoarea de intentie rezultata in urma negocierilor desfasurate cu Fondul in ultima perioada.


Barbu a facut aceste precizari in contextul in care reprezentantii principalelor sindicate si patronate au lipsit ieri de la intalnirea cu Ministerul Muncii pe tema propunerilor de modificare a Codului muncii.


Ministrul muncii a amintiti ca, in urma cu zece zile, au fost inaintate patronatelor si sindicatelor propunerile de modificare a Codului muncii si s-a stabilit organizarea de intalniri cu toti acesti parteneri sociali, astfel incat, in luna februarie, erau prevazute cate trei intrevederi pe saptamana.


"La prima intalnire, sindicatele n-au dorit dezbaterea pe articole, ci au facut consideratii generale, invocand faptul ca nu exista legislatie subsecventa", a explicat Barbu. El a adaugat ca, de atunci, s-a refuzat participarea la alte discutii si s-a solicitat o intrevedere cu primul ministru.


Barbu a mai spus ca si-a reinnoit invitatia catre confederatiile sindicale pentru astazi dimineata, precizand ca intreg calendarul convenit cu FMI privind modificarea Codului muncii va fi respectat.


"Nu putem face Parlamentului Romaniei program, dar Guvernului Romaniei ne-am obligat si vom face acest lucru. Consider ca este mai util si mai corect pentru viata socio-economica si pentru dezvoltarea economica prezenta la discutii si stabilirea unui Cod al muncii cat mai larg acceptat de toti partenerii si actorii", a mai spus Barbu.


El a mai aratat ca se primesc multiple propuneri de modificare a Codului muncii din partea societatii civile, sugestii de care se va tine seama in masura in care se va constata ca solutiile propuse sunt mai bune decat cele gandite de minister.


La un Cod schimbat, mai multe investitii straine


Aprobarea proiectului de modificare a Codului muncii propus de Ministerul Muncii va reprezenta o schimbare pozitiva pentru toate partile si va avea ca rezultat mai multe investitii straine directe in Romania, apreciaza reprezentantii Consiliului Investitorilor Straini (FIC), organizatie care reuneste 92 de companii straine care au investit pana in prezent in Romania peste 8 mld. euro.


In opinia FIC, de la intrarea sa in vigoare, Codul muncii a restrans flexibilitatea pietei muncii, anumite clauze ale actului normativ fiind "restrictive si nepotrivite pentru companiile ce functioneaza in economia de piata".


"Un Cod al muncii inflexibil va impiedica patronii sa angajeze personal si va conduce la un < cerc vicios> cu mai putine locuri de munca, mai putini bani disponibili pentru consum, mai putine economii si in ultima instanta, la o crestere economica mai mica pentru Romania", a apreciat Ruxandra Bandila, directorul executiv al FIC.


Consiliul a identificat sase probleme care ar trebui abordate cu prioritate de catre Guvern: sursa de finantare a fondului pentru plata creantelor salariale; reconsiderarea modului de calculare a saptamanii de lucru de 48 de ore, in special in domeniile sezoniere; simplificarea procedurilor birocratice pentru angajarea si concedierea angajatilor; eliminarea cerintei ca un angajator sa plateasca sume suplimentare pentru ca angajatii sa nu lucreze la concurenta; rolul sindicatelor in luarea deciziilor manageriale si stabilirea normelor de munca; obligativitatea de a asigura cursuri de formare profesionala pentru fiecare angajat in fiecare an, lucru care poate fi insuficient sau excesiv.


"Principalul scop al recomandarilor FIC cu privire la Codului muncii este imbunatatirea climatului de afaceri in beneficiul tuturor partilor, inclusiv al angajatilor", a mai spus Bandila.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO