Eveniment

Autorităţile electorale întârzie publicarea rezultatelor finale, dar BEC a decis renumărarea voturilor în sectorul 5. Situaţia de la sectorul 1 este încă incertă. Acuzaţiile de fraudă dintre diferitele partide fac doar să deruteze electoratul, punând sub semnul întrebării cel mai important proces democratic

Autorităţile electorale întârzie publicarea...

Autor: Miruna Diaconu

02.10.2020, 00:06 1100

Autorităţile electorale din România întârzie publicarea rezultatelor finale. La aproape patru zile de la votul pentru alegerile locale, încă nu există rezultate finale cu privire la situaţia vo­tu­rilor. Totuşi, în această perioadă, auto­ri­tăţile au fost prezente, ocupându-se în principal de diferitele sesizări din aceste zile, fie că a fost vor­ba de renumărarea voturilor, fie de altele. Au­to­ri­tă­ţile electorale întârzie în mod curios pu­bli­ca­rea rezultatelor finale ale acestor alegeri, un pro­ces care în mod normal ar fi fost mult mai rapid.

Totuşi, aceste alegeri nu au fost lipsite de incidente, astfel că la sectorul 1 din Bucureşti partidele s-au acuzat între ele de fraudarea alegerilor. Rezultatele parţiale o dau câştigătoare pe Clotilde Armand, candidata USR la Primăria Sectorului 1, urmată la o diferenţă mică de contracandidatul său de la PSD, Dan Tudorache. În aceste zile, atât PSD cât şi PNL şi USR s-au acuzat între ele de fraude electorale, evidenţiind nereguli în procedurile unui proces de numărare a voturilor. Dacă în primă fază Clotilde Armand a acuzat partidul social de fraudă, acum Dan Tudorache acuză partidele de dreapta că ar fi fraudat alegerile.

Potrivit rezultatelor parţiale, Clotilde Armand a fost votată de 41,03% dintre alegători, iar Daniel Tudorache de 39,78%. Clotilde Armand a anunţat că a cerut o anchetă a situaţiei voturilor, marţi, timp în care primarul în funcţie al sectorului 1 a cerut Biroului Electoral Central renumărarea voturilor.

Totodată, la sectorul 5 lucrurile sunt la fel de neclare. Candidatul PMP la Primăria Sectorului 5 al Capitalei, senatorul Lucian Iliescu, cere anularea alegerilor şi organizarea unui nou scrutin în sectorul 5, acuzând fraude.

„Alegerile în sectorul 5 trebuie anulate şi organizat un nou scrutin electoral. Renumărarea voturilor nu rezolvă nimic! În cel mai rău caz arată în plus hoţia acestor alegeri”, a scris pe pagina sa de Facebook Lucian Iliescu.

Biroul Electoral al Circumscripţiei Electorale nr. 42 a Municipiului Bucureşti informează, joi, că au fost admise cererile referitoare la renumărarea tuturor buletinelor de vot din cele 197 secţii de vot din sectorul 5.

„Biroul Electoral al Circumscripţiei Elec­torale nr. 42 a Municipiului Bucureşti infor­mea­ză că, prin Hotărârea nr. 70/30.09.2020, Biroul Electoral de Circumscripţie Electorală nr. 5 sector 5 a admis cererile referitoare la re­nu­mă­ra­rea tuturor buletinelor de vot din cele 197 secţii de vot de pe raza Circumscripţiei Elec­to­rale a Biroului Electoral de Circumscrip­ţie Elec­torală a Sectorului 5 al Municipiului Bucureşti“.

„Biroul Electoral al Circumscripţiei Electorale nr. 42 a Municipiului Bucureşti a transmis, spre competentă soluţionare, contestaţia înregistrată împotriva Hotărâii nr. 70/30.09.2020 a Biroului Electoral de Circumscripţie Electorală nr. 5 Sector 5”, anunţă BEM Bucureşti.

Nici la Primăria Sectorului 6 al Capitalei, lucrurile nu au fost mai liniştite, unde PSD cere anularea alegerilor din Sectorul 6. Potrivit datelor parţiale, candidatul PNL Ciprian Ciucu este primarul ales al Sectorului 6, dar candidatul PSD Gabriel Mutu cere Biroului Electoral anularea alegerilor susţinând faptul că în toate secţiile de votare s-au comis ilegalităţi.

Rezultatele finale ale alegerilor locale ce întâzie şi diferitele conflicte privind modalitatea în care au fost numărate şi încărcate în sistem voturile, aduc o singură daună principală şi anume derutarea electoratului. Acuzaţiile de fraudă dintre diferitele partide fac doar să deruteze electoratul, punând sub semnul întrebării cel mai important proces democratic. Singurul care pierde este electoratul, care şi aşa este în prezent la vot într-un procent mic. În momentul în care este pus sub semnul întrebării rezultatul alegerilor, alegătorii îşi pierd şi mai tare încrederea în autorităţi şi politică, făcându-l, poate, să pună sub semnul îndoielii sensul pentru care ar mai merge la vot.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO