Eveniment

Autoritatile confirma: tinta de inflatie va fi depasita

14.10.2005, 19:39 11

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat ieri ca rata inflatiei va fi la sfarsitul acestui an de 8%, depasind tinta revizuita a autoritatilor, de 7,5%.

"In pofida unor socuri pe care le-am avut in acest an, inflatia va cobori spre 8%, fata de nivelul de 9,3%, inregistrat in 2004", a afirmat Tariceanu, prezent la o masa rotunda pe tema realizarii in Romania a reformelor incluse in Agenda Lisabona.

Declaratia premierului reprezinta prima confirmare oficiala a depasirii tintei de inflatie, dupa ce, la inceputul lunii octombrie, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, declara ca nivelul inflatiei va fi in 2005 de 8%, dar se va reduce anul viitor la 5%.

Rata cumulata a inflatiei dupa primele noua luni ale anului reprezinta 5,8%, iar inflatia anualizata a atins la sfarsitul lunii septembrie 8,5%. In prima jumatate a anului, procesul de dezinflatie a fost intrerupt, iar rata inflatiei a revenit in lunile aprilie si mai la un nivel cu doua cifre, stagnand la 10%.

Obiectivul initial privind inflatia din acest an a fost de 7%, acesta fiind si nivelul de crestere a preturilor luat in calcul in elaborarea bugetului pe anul in curs. Tinta a fost insa modificata in sus cu jumatate de punct, pana la 7,5%, ca urmare a cresterii unor preturi administrate (gaze naturale si energia electrica), devansarii programului de crestere a accizelor, scumpirii petrolului pe pietele internationale si inundatiilor produse in cursul acestui an.

Desi Banca Nationala si-a asumat o tinta de inflatie de 5% pentru anul urmator, Tariceanu a adaugat ca, pentru 2006, tinta inflatiei este de 5,5%, acesta fiind si nivelul cuprins in constructia proiectului legii bugetului.

Premierul Tariceanu a amintit si cateva dintre domeniile unde Romania sta cel mai prost, cum ar fi agricultura, infrastructura, intarzierea reformei sistemului de pensii si reglementarea anumitor piete.

Un raport publicat ieri de Grupul de Economie Aplicata (GEA) arata insa ca Romania are mai multe probleme decat cele enumerate de premier. "Imbatranirea populatiei streseaza la maxim sistemele de asistenta sociala si medicala", a spus Daniel Daianu, coordonatorul raportului. In plus, productivitatea firmelor romanesti se afla la un nivel nesatisfacator, iar salariile sunt foarte mici.

De asemenea, Daianu a spus ca multe firme care se bazau pe exportul in sistem lohn au disparut, iar deficitele externe consemneaza o crestere ingrijoratoare.

Dimensiunea prea mare a sectorului rural si agricol, migratia in exterior a fortei de munca, care cosmetizeaza cifra reala a ratei somajului, reprezinta alte probleme ale Romaniei, care nu reuseste sa absoarba suficiente fonduri europene pentru a-si corecta aceste neajunsuri.



Banca Mondiala: Romania are nevoie de o crestere economica de 8% pentru a elimina saracia

Romania ar trebui sa inregistreze un ritm anual de crestere economica de 8% pentru a elimina saracia absoluta pana in anul 2015, se arata intr-un studiu efectuat de Banca Mondiala care analizeaza evolutia saraciei in fostele state comuniste. Luna trecuta autoritatile au revizuit datele referitoare la cresterea economica anuntand un nivel de 5,7%, cu 0,3 puncte mai mica decat prognoza initiala. Pentru anul viitor, estimarile oficiale indica o crestere a PIB de 6%. Indicele saraciei extreme - care analizeaza situatia populatiei cu un venit zilnic situat sub 2,15 dolari - a scazut de la 16 puncte in 2002 la 12 puncte in 2003. Banca a analizat si situatia locuitorilor care dispun de cel mult 4,3 dolari, in acest caz indicele reducandu-se de la 62 de puncte la 58 de puncte. Saracia extrema a afectat cel mai mult populatia din nord-estul Romaniei, iar minimul a fost consemnat de Bucuresti, unde indicele a coborat la patru puncte in 2003. Indicele din mediul urban a scazut cu doua trepte in 2003, la sase puncte, iar cel din mediul rural s-a redus la 20 de puncte, fata de 24 puncte in 2002. In cazul Bulgariei, rata de saracie din Capitala a fost de 0 puncte in 2003, la fel ca si in 2001. In mediul urban, nivelul de saracie a fost similar cu cel din Romania, de sase puncte, similar cu cel din mediul rural. Ungaria figureaza in studiul Bancii Mondiale cu indice 0, atat in Budapesta, cat si in mediile rural si urban.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO