Eveniment

Autoritatile clujene pregatesc inca un parc industrial pentru investitori

21.01.2005, 00:00 22

Consiliul Judetean Cluj intentioneaza sa infiinteze anul acesta un nou parc industrial dupa modelul Tetarom, datorita numarului mare de investitori care si-au anuntat intentia de a ramane la Cluj.
Noul parc se va numi Tetarom 2 si va fi situat in cartierul Manastur, in spatele actualului depou de tramvaie, unde Consiliul Judetean detine un spatiu de cca 12,5 hectare.
Presedintele Tetarom, Viorel Gavrea, a declarat pentru ZF Transilvania ca noul parc va fi construit in mod special pentru firma franceza Montupet, care intentioneaza sa investeasca 120 mil. euro intr-o baza de turnatorie si prelucrare a pieselor auto confectionate din aluminiu.
"Montupet inca nu a semnat nimic cu noi, dar avem semnale serioase ca in luna martie acest contract va fi semnat. Intre timp, Montupet trateaza cu o serie de firme clujene pentru colaborare in acest parc de industrie grea", a afirmat Gavrea.
Marius Nicoara, presedintele Consiliului Judetean, sustine ca, in continuare, Consiliul intentioneaza sa achizitioneze terenuri in prelungirea acestui al doilea parc, pentru a primi cat mai multi investitori.
Parcul Industrial Tetarom din Cluj-Napoca se intinde pe o suprafata de 27 de hectare si a necesitat o investitie totala de aproximativ 11 milioane de euro, dintre care cinci milioane de euro provin din fonduri Phare, 3,5 milioane din alte fonduri europene, 1,5 din resurse guvernamentale si 1 milion de euro din fonduri judetene.
"Proiectia in timp a proiectului cu finantare Phare, vizeaza un plan de ocupare a terenului pana in anul 2015. Noi speram ca acest lucru se va intampla mult mai repede, avand in vedere numeroasele contacte stabilite cu potentialii investitori", explica Viorel Gavrea.
Deocamdata, in Parcul Tetarom si-au stabilit cartierul general companiile Ruwel AG din Germania si firma clujeana Energobit. Ruwel si-a anuntat intentia de a investi 80 de milioane de euro pentru producerea de circuite integrate de inalta tehnologie la Cluj, primele parcele Parcul Industrial din Cluj-Napoca fiind oferite firmei germane care va construi o unitate de productie de 15.000 mp. In ceea ce priveste Energobit, aceasta a achizitionat o suprafata de 12.000 de metri patrati si intentioneaza sa investeasca peste 3 mil. euro pentru construirea unei fabrici de echipamente pentru automatizari industriale.
In ultimele cateva luni mai multe delegatii de investitori straini au solicitat primariei Cluj-Napoca si Consiliului Judetean suprafete de teren pentru realizarea de investitii. Printre acestea se numara Elcoteq, Fuji sau Bosch. transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO