Eveniment

Autorităţile anunţă începerea etapei a doua de vaccinare la 15 ianuarie, care vizează peste 5 milioane de români, dar sunt încă multe necunoscute. Autorităţile spun că au o capacitate de 100.000 de doze pe zi, dar în prezent nici 20% din acest obiectiv nu este atins de la o zi la alta

La 15 ianuarie 2021, de la ora 15, se deschide vaccinarea pentru persoanele vulnerabile şi industriile-cheie, transporturi, învăţământ, apărare, alimentaţie.

La 15 ianuarie 2021, de la ora 15, se deschide vaccinarea pentru persoanele vulnerabile şi industriile-cheie, transporturi, învăţământ, apărare, alimentaţie.

Autor: Georgiana Mihalache

13.01.2021, 00:06 3089

♦ Vaccinarea pentru persoanele de peste 65 de ani, a bolnavilor cronic şi a persoanelor din industriile cheie va începe din 15 ianuarie, de la ora 15, când oamenii se pot programa pe platforma de vaccinare ♦ 750 de centre urmează să fie deschise pentru vaccinare.

Vineri, 15 ianuarie, începe o nouă etapă de vaccinare, iar circa 5 milioane de români sunt eligibili pentru vaccin, adică persoanele de peste 65 de ani, cele cu boli cronice, persoane din industrii cheie, au anunţat autorităţile ieri, într-o conferinţă de presă.

Etapa a treia, care va include toate persoanele care vor să facă vaccinul împotriva COVID ar putea începe în aprilie 2021, însă autorităţile nu au putut răspunde dacă nu va fi accelerată această etapă, aşa cum s-a întâmplat de altfel în etapa a doua.

Ieri, comitetul care gestionează vaccinarea a anunţat că au fost vaccinate 15.257 de persoane în decurs de o zi, cu circa 1.000 de persoane mai puţin faţă de ziua anterioară. În total, din 27 decembrie, au fost vaccinate 140.400 de persoane din categoria întâi, adică personal medical.

Astăzi urmează să intre în România şi primele doze ale vaccinului produs de americanii de la Moderna, aprobat recent de Agenţia Europeană a Medicamentului, iar prima tranşă alocată României este de 14.000 de doze. Vaccinul de la Moderna are o eficacitate de 94%, este produs tot prin tehnologia ARN mesager. Diferenţa faţă de vaccinul Pfizer este că stocarea se face la minus 20 de grade Celsius, iar stocarea după deschiderea dozelor se poate face timp de 30 de zile la o temperatură de 2-8 grade Celsius.

 

Care sunt necunoscutele ecuaţiei de vaccinare?

La nivel organizatoric, încă nu s-a stabilit cine va plăti costurile organi­zării şi gestionării etapelor a doua şi a treia de vaccinare, care implică mai multe centre şi puncte de vaccinare. Ministrul sănătăţii şi primarul Clujului s-au contrazis în declaraţii privind necesitatea ca banii să vină de la centru sau de la autorităţile locale, însă ordonanţa care să stabilească acest lucru este încă pe masa discuţiilor. Astăzi, în şedinţa de guvern, ar putea să se vorbească despre acest act care să stabilească cine se va ocupa de logistica vaccinării.

O altă necunoscută este cât costă orga­nizarea acestor centre. Ieri, în confe­rinţa de presă, oficialii Ministe­rului Sănătăţii au ocolit un răspuns privin un cost mediu per centru. „Sunt date care sunt luate în calcul, însă cu certitudine costurile campaniei de vaccinare sunt mai mici decât costurile pe care le are pandemia“, a spus Andrei Baciu, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii.

Autorităţile încă se gândesc şi care va fi procedura în cazul persoanelor care vor avea vaccinul în cele două do­ze şi vor intra în contact cu o persoană pozitivă la infecţia cu COVID.

 

Ce ştim până în prezent?

►După 15 ianuarie 2021 se deschide vaccinarea pentru persoanele vulnerabile şi industriile cheie, transporturi, învăţământ, apărare, alimentaţie.

►Până în prezent sunt 272 de doze pierdute, adică 0,16% din numărul dozelor distribuite.

►În total au fost 450.000 doze recepţionate.

►În etapa a doua sunt identificate 750 de centre, dintre care 100 ramân în spitale. Vor fi 1.700 de puncte de vaccinare. Capacitatea de vaccinare va fi de 100.000 de persoane zilnic.

►Categoriile incluse în etapa a doua sunt persoane de peste 65 de ani, persoane cu obezitate, diabet, cancer, boli autoimune, boli cardiovasculare, respiratorii.

►Peste 65 de ani pot face programarea individual, prin medicul de familie şi prin număr unic la nivel naţional – 021 414 4425, prin intermediul aparţinătorilor sau al direcţiilor din primării.

►5 milioane de persoane sunt eligibile pentru faza a doua de vaccinare. Autorităţile se aşteaptă ca 50% dintre aceştia să îşi dorească să se vaccineze, adică 2,5 mil. persoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO