Eveniment

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor dă asigurări: Virusul SARS-CoV-2 nu se transmite prin alimente

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru...

Autor: Vasile Magradean

22.07.2020, 14:31 91

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) dă asigurări că nu există dovezi ştiinţifice potrivit cărora alimentele de origine animală sau nonanimală sunt o sursă probabilă sau o cale de transmitere a virusului SARS-CoV-2.

ANSVSA transmite că nu există informaţii disponibile privind prezenţa pe alimente a virusului responsabil de COVID-19 şi supravieţuirea acestuia în alimente, astfel încât să fie posibilă infectarea oamenilor.

De asemenea, până în prezent nu există nicio dovadă a faptului că produsele alimentare au fost sursa sau vectorul care au contribuit la răspândirea virusului.

Alimentele de origine animală sunt carne, lapte, peşte, produse din carne, iar cele de origine nonanimală sunt legume, fructe, pâine, produse de patiserie.

„Reglementările legislative europene şi naţionale în domeniul siguranţei alimentelor se aplică la fel ca şi până în prezent, iar implementarea adecvată a procedurilor şi bunelor practici de fabricaţie şi igienă de către operatorii economici în toate etapele de producţie, manipulare, transport şi comercializare a alimentelor către consumatorul final, garantează punerea pe piaţă a unor alimente sigure”, au spus reprezentanţii autorităţii.

Aceştia susţin că atât personalul angajat care manipulează alimente, de exemplu tranşarea cărnii, curăţarea peştelui, ambalarea fructelor şi legumelor, cât şi comercianţii cu amănuntul sunt la curent cu cerinţele de igienă pe care trebuie să le respecte când desfăşoară astfel de activităţi.

„Ca o practică generală de igienă, clienţii din magazine nu trebuie să atingă alimentele, altele decât cele pe care intenţionează să le cumpere, pentru a evita contaminarea acestora cu diferiţi agenţi patogeni, care ar putea fi prezenţi pe mâinile lor”, au mai arătat reprezentanţii ANSVSA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO