Eveniment

Autoritatea Electorală Permanentă estimează solicitări la rambursare cheltuieli electorale de 166 de milioane de lei, după alegeri. Suma rambursată în 2016 a fost de 42,7 milioane de lei

Autoritatea Electorală Permanentă estimează...

Autor: Cosmin Pirv

29.12.2020, 10:35 1347

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) estimează că vor fi solicitate la rambursare cheltuieli electorale pentru alegerile din decembrie în cuantum de peste 166 de milioane de lei.

Potrivit unui comunicat al AEP, termenul-limită de depunere a cererii de rambursare a cheltuielilor electorale aferente alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor este data de 6 ianuarie 2021.

„Pot depune cerere de rambursare toţi competitorii electorali participanţi la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020, care au obţinut minimum 3% din voturile valabil exprimate la nivel naţional, pentru fiecare dintre cele două Camere ale Parlamentului, respectiv care au obţinut minimum 3% din voturile valabil exprimate la nivelul circumscripţiei electorale în care au candidat”, se arată în comunicat.

AEP estimează că vor fi depuse cereri de rambursare de peste 166 de milioane de lei.

„Totodată, raportat la contribuţiile depuse de către competitorii electorali, estimăm că vor fi solicitate la rambursare cheltuieli electorale în cuantum de 166.850.315,50 lei”, au mai anunţat reprezentanţii AEP.

În cazul alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2016, suma rambursată a fost de 42,7 milioane de lei.

AEP anunţă că controlul finanţării campaniei electorale pentru alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat din anul 2020 se va desfăşura în perioada 6 ianuarie 2021 – 8 martie 2021, perioadă la care se poate adăuga termenul de 15 zile pentru eventuale solicitări privind informaţii suplimentare şi/sau clarificări.

„Totodată, precizăm că termenul de 90 de zile de la data alegerilor prevăzut de lege pentru rambursarea sumelor validate, aferente cheltuielilor efectuate în campania electorală, poate fi prorogat în situaţia prelungirii controlului cu 15 zile. De asemenea, în situaţia efectuării controlului şi de către Curtea de Conturi, termenul de rambursare a cheltuielilor se prelungeşte cu 30 de zile, potrivit legii în vigoare”, se mai arată în comunicatul AEP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO