Eveniment

Autoritatea de Supraveghere Financiară a fost găsită în neconformitate cu legile europene pentru prevenirea şi detectarea abuzurilor de piaţă

Autoritatea de Supraveghere Financiară a fost găsită...

Autor: Mihai Gongoroi, Mediafax

13.12.2019, 17:54 279

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a fost găsită de Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA) în neconformitate cu regulile europene privind prevenirea şi detectarea abuzurilor de piaţă, potrivit unui raport al supraveghetorului european. 

România a fost una dintre cele şase ţări în care ESMA a trimis o delegaţie, conform mandatului acordat de boardul autorităţii europene, celelalte cinci fiind Germania, Grecia, Irlanda, Italia şi Suedia. În timpul vizitei, reprezentanţii ESMA au avut întâlniri cu oficialii ASF.

Vizita în România, la sediul ASF, a fost propusă în principal pe baza unei evoluţii contrare tendinţei din rândul autorităţilor europene de supraveghere a pieţelor financiare, unde numărul raportărilor către ESMA privind ordinele şi tranzacţiile suspicioase din pieţele financiare au înregistrat în general o creştere în ultimii ani.

ASF a explicat ESMA că scăderea raportărilor se datorează reducerii în general a numărului de tranzacţii cu acţiuni, în ultimii ani, dar şi pentru că numărul conturilor de tranzacţionare active este unul relativ mic.

Numărul rapoartelor privind ordine sau tranzacţii suspicioase (STOR – suspicious transaction and order report) transmise supraveghetorului european de către ASF a scăzut în 2017 şi 2018 comparativ cu 2016, fiind în jur de doar 5 în 2018. În acelaşi timp, numărul STOR-urilor transmise de ASF către alte autorităţi europene însărcinate cu supravegherea pieţelor financiare din statele membre au fost zero în 2017 şi 2018. Totodată, conform raportului ESMA, ASF a aplicat 0 sancţiuni administrative pe reglementările privind STOR în 2017 şi 2018.

"În timp ce ASF vizitează piaţa reglementată cel puţin odată la 2 ani şi jumătate, aceasta este mai rar decât alte autorităţi competente naţionale (NCA), care au o legătură mai strânsă cu piaţa reglementată în materie de raportare a tranzacţiilor şi ordinelor suspicioase", arată ESMA în raport.

Autoritatea europeană laudă ASF-ul pentru faptul că a efectuat în ultimii doi-trei ani inspecţii la toate societăţile de investiţii, inspecţii care au acoperit şi probleme ce ţin de raportarea tranzacţiilor şi ordinelor suspicioase. Totuşi, ESMA notează că sistemul aplicat de ASF are capabilităţi limitate de supraveghere şi detectare, în mod particular în ceea ce priveşte utilizarea de informaţii privilegiate şi tranzacţii şi ordine transfrontaliere suspicioase. Evaluarea recomandă implementarea de măsuri de îmbunătăţire în acest sens.

În răspuns la cele găsite de ESMA, ASF spune că nu este de acord cu constatarea de neconformitate şi că aceasta nu reflectă în mod adecvat abordarea sa în ceea ce priveşte supravegherea pieţelor din România.

Reglementările europene privind abuzurile de piaţă cer statelor membre, încă din 2003, să se asigure că persoane care în exercitarea profesiei iau parte la efectuarea de tranzacţii cu instrumente financiare notifică autorităţile competente cu privire la tranzacţii ce pot constitui infracţiuni de folosire de informaţii privilegiate sau manipularea pieţei. Din 2016, legislaţia comunitară privind abuzurile de piaţă a fost extinsă şi la operatorii de pieţe, cee ace a contribuit la creşterea numărului de raportări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO