Eveniment

Audieri in cazul Rafo

12.01.2005, 00:00 35



Fostul vicepresedinte al APAPS Gheorghe Musliu a fost ieri audiat de procurori in legatura cu privatizarea Rafo Onesti, caz in care au mai fost convocati de anchetatori si Anca Negut si Bogdan Stanescu, membri in comisia de vanzare a activelor rafinariei.



Stanculescu nu s-a prezentat la audieri, astfel ca pentru o noua convocare a acestuia anchetatorii vor emite un mandat de aducere.



Ministerul Public anunta la finele anului trecut ca persoanele care au participat la privatizarea Rafo din partea APAPS si a investitorilor strategici sunt cercetate de procurori, alaturi de cei care care au fost administratori la aceste firme.



Procurorii fac cercetari in cazul acestei companii, in urma mai multor informari primite de la Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, incepand cu a doua jumatate a anului 2003. Informarile se refereau la transferuri suspecte catre mai multe societati care au avut relatii comerciale cu Rafo, toate aceste sesizari fiind reunite si cercetate unitar.



Audierile de ieri vin dupa ce, cu o zi inainte, fostul director general al Rafo, Toader Gaureanu, si omul de afaceri Constantin Margarit, actionar al VGB Impex SRL, au fost impiedicati sa iasa din tara de pe Aeroportul International Henri Coanda, deoarece sunt urmariti penal in cazul Rafo.



Procurorii fac verificari privind modul in care s-au derulat anumite tranzactii ale grupului apartinand firmei VGB Impex SRL, inclusiv relatiile comerciale pe care aceasta companie l-a avut cu Rafo.



Ancheta vizeaza si societati apartinand grupului de firme Dany Grup SRL - unul din principalii creditori ai Rafo, partener de afaceri al VGB Impex SRL si furnizor principal de produse petroliere pentru compania Lukoil SRL, afirma Ministerul Public.



Presedintele Traian Basescu a declarat, luni seara, ca justitia va fi de acord ca banii datorati de Rafo bugetului de stat sa fie recuperati din averile "clicii" ce s-a invartit in jurul rafinariei. Seful statului a apreciat drept "inteleapta" decizia guvernului de a suspenda ordonanta de urgenta privind datoriile Rafo, care se ridica la aproape 400 mil. euro. El a precizat ca obiectivul guvernului nu este sa inchida rafinaria, ci "sa recupereze banii furati de o clica ce s-a invartit in jurul Rafo".



Basescu a mai spus si ca hotararea de Guvern prin care au fost alocate 450 de hectare de teren pentru amenajarea Parcului Dracula la Snagov trebuie anulata. Lansat in urma cu trei ani, proiectul care ar fi trebuit sa se realizeze la Sighisoara, a inghitit deja 3 mil. $, bani atrasi prin lansarea unei oferte de actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO