Eveniment

Audierea lui Florin Cîţu: culise şi schimburi de replici

Audierea lui Florin Cîţu: culise şi schimburi de replici

Autor: Teona Tomoiaga, Mediafax

29.10.2019, 14:34 2575

Ministrul propus al Finanţelor, Florin Cîţu, a primit, marţi, aviz negativ în comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament, cu 19 voturi negative şi 19 voturi pozitive, fără abţineri, după o şedinţă presărată de momente neplăcute, de ironii, abordări nepotrivite sau acuzaţii de tot felul.

„A fost un vot politic, 14 - 14. A fost o audiere lungă care nu a avut parcursul pe care mi l-am dorit. Preşedintele Comisiei a interpretat că este un vot negativ”, a spus Cîţu, la ieşirea de la audieri.

Audierea lui Florin Cîţu a fost plină de schimburi dure de replici între social-democraţi şi liberali.

Eugen Teodorovici s-a declarat nemulţumit de faptul că ministrul propus pentru Finanţe, Florin Cîţu, citeşte de pe foi priorităţile mandatului său şi are răspunsirile tot pe foi. „La TV e mai uşor, faţă în faţă vă împiedicaţi”, le-a spus Teodorovici liberalilor.

În replică, aceştia l-au acuzat pe ministrul demis al Finanţelor că n-a venit la dezbatere decât să facă show, iar Teodorovici, deşi l-a întrerupt în mod constant pe Florin Cîţu, folosind invective ca “hoţ”, “mincinos”, “ipocrit”, a caracterizat şedinţa drept “un circ ieftin”.

Atunci când Florin Cîţu răspundea întrebărilor politicienilor, Teodorovici l-a întrerupt: “Domnule Cîţu, că sunteţi hot ştie toată lumea!”. Un parlamentar din opoziţie i-a replicat ministrului demis al Finanţelor: “Hoţ şi tu, mă!”.

Totodată, Teodorovici l-a acuzat pe Florin Cîţu că are de plătit Primăriei Capitalei mai multe taxe”În ultimii trei ani are de plătit la Primaria Capitalei taxe pentru cabinetul de parlamentar. Există şi o somaţie. Tu nu-ţi plăteşti taxe!”.

Totodată, în timpul audierii ministrului propus pentru Finanţe, Teodorovici a spus: “V-am mai spus eu, cu mine s-a închis. (...) Îmi plac c....., dar nu blonde”, nespecificând la cine s-a referit exact. Ulterior, la ieşirea din sală, Teodorovici nu a mai recunoscut că a spus aşa ceva.

În momentul în care FlorinCîţu a spus că îşi asumă repatrierea aurului de la Moscova, Teodorovici i-a spus: „Băi Cîţule, nu poţi să vorbeşti şi tu cinci minute fără foi?!”. El a mai spus în comisie: „Ludovic Orban nu-l ţine pe Florin Cîţu de poveşti, îl ţine de altceva”.

Teodorovici s-a adresat în mod jignitor şi unui parlamentar USR: „Tu de unde eşti? de la USR? Mânca-ţi-aş! Ia-l pe Barna şi duceţi-vă! Chiftelele vi le fac eu”, a spus el.

Senatorul Daniel Zamfir l-a întrebat pe Ludovic Orban, premierul desemnat, dacă vine la Palatul Victoria din postura de şomer.

În timpul şedinţei, politicienii au avut mai multe schimburi de replici acide, iar atmosfera a fost extrem de tensionată. „Nu mai suport asta! Spuneţ că tăiem pensii şi salarii. Faceţi ipocrizii de astea. Nu este aşa”, a zis deputatul PNL, Dan Vîlceanu. „Dane, îţi dau un tranchilizant?”, i-a replicat deputatul PSD Cătălin Rădulescu.

Deputatul PSD, Matei Călin, a adus la audiere mai multe foi A4 care potrivit afirmaţiilor sale, reprezentau o colecţie de declaraţii făcute în spaţiul public şi pe Facebook de Florin Cîţu. „Sunt câte 10 pe pagină. Vi le dau!”, a afirmat Matei Călin.

El l-a făcut pe Cîţu „un alarmist şi un zvonist”. „Nu s-a adeverit nimic în trei ani, un mare mincinos”, a mai spus deputatul PSD. În replică, Cîţu a spus: “Mă bucur să ştiu că am aici fani ai paginii mele de Facebook”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO