Eveniment

Au început dezbaterile pe „Proiectul de ţară“: Un miliard de euro până în 2020 pentru a repune agricultura românească pe şine

Au început dezbaterile pe „Proiectul de ţară“: Un...

Autor: Iulian Anghel

13.07.2016, 00:06 1372

Într-o agricultură care face 5% din PIB, doar 21% din terenurile şi clădirile agricole au ca­dastru, doar 1% dintre fer­mieri sunt cuprinşi în structuri asociative cu scop lucrativ, mai puţin de 15% din cele 3,1 milioane de hectare de teren amenajate pentru irigaţii sunt şi irigate, doar 7% din fermieri au studii de agricultură, în vreme ce căderea învăţământului agricol îi lipseşte pe fermieri de consultanţă de specialitate.

Ar fi nevoie de 5 miliarde de lei (1,1 miliarde de euro) în perioada 2016 – 2020 pentru finalizarea cadastrului, pentru creşterea cu până la 20% a ponderii fermelor mici şi mijlocii incluse în structuri de tip asociativ, pentru refacerea infrastructurii principale de irigaţii şi pentru reabilitarea învăţământului agricol, susţine „fişa de lucru“ referitoare la agricultură a proiectului „România competitivă“ (viitorul proiect de ţară) lansat săptămâna trecută.

Agricultura a însemnat în 2015 4,1% din PIB faţă de 18% din PIB în 1995. Dar nu agricultura este de vină aici, ci schimbarea structurii PIB. Agricultura nu a evoluat însă în pas cu alte ramuri ale economiei. Dacă marile exploataţii agricole (în România sunt 33 de exploataţii agricole care deţin în medie 10.000 de hectare şi peste 800 de ferme care exploatează, în medie, 1.700 de hectare) o duc bine, în partea de jos agricultura este fărâmiţată, structura sa apropiindu-se de cea de dinainte de colectivizarea comunistă. Avem aproape 800.000 de ferme/fermieri care exploatează în medie 2,4 hectare şi 125.000 de ferme care exploatează până sub 7 hectare şi 33.000 de exploataţii sub un hectar. Iar pentru acestea asocierea care este esenţială pentru succesul businessului lipseşte.

După ce la începutul săptămânii trecute guvernul a anunţat începerea dezbaterilor pe marginea unui nou proiect de ţară, numit „România com­pe­­titiv: un proiect pentru o dez­vol­tare eco­­no­mică sustenabilă“, Ministerul Eco­no­miei a făcut public calendatul con­sul­tă­rilor, care au început ieri cu secţiunea „Debirocratizarea“ şi se vor încheia la 15 septembrie. Vor fi 16 dezbateri pen­tru tot atâtea domenii strategice ca­re înseamnă osatura proiectului de ţară.

Mâine va fi dezbaterea pe secţiunea „Agricultură“, iar pe site-ul Minis­te­ru­lui Economiei, care gestionează con­sul­tările, a fost publicat „docu­men­tul de lu­cru“ elaborat de Ministerul Agricul­tu­rii pe acest domeniu ce cuprinde o scurtă radiografie şi ce se intenţionează să se facă/ar trebui să se facă până în 2020.

Prima dintre probleme, arată documentul citat, este lipsa cadastrului, având drept efect scăderea valorii activelor. Mai mult, acestea sunt greu tranzacţionabile şi apasă asupra rezultatelor economice. Proiectul susţine finalizarea cadastrului şi a intabulării pentru terenurile agricole până în 2020 – dar proiectul de ţară are un capitol special dedicat subiectului ce va fi dezbătut în luna septembrie.

Pentru a-i determina pe fermieri să se ascocieze – lipsa ascocierii find o altă mare problemă – sprijinul bugetar pentru fermier va fi condiţionat, arată documentul citat, de intrarea producătorilor în asociaţii a căror lipsă reduce „economiile de scală“ (costurile unitare scad dacă produci mai mult) şi îngreunează investiţiile în infrastructură. Vor exista, prin urmare, cam­panii de informare privind avantajele asocierii, iar, în paralel, Mi­nis­terul Agriculturii şi autorităţile lo­cale vor încheia acorduri pentru consti­tuirea de centre de colectare şi va­lorificare a produselor agricole, dar numai pentru producătorii constituiţi în asociaţii.

O altă măsură vizează reabilitarea şi modernizarea infrastructurii principale de irigaţii pe o suprafaţă de 820.000 ha până în anul 2020. Documentul citat susţine că doar 15% din suprafaţa amenajată pentru irigaţii era în 2015 irigată. Din datele INS rezultă însă că, în 2014, erau irigate doar 145.000 de hectare din cele 3,1 milioane de hectare amenajate pentru irigaţii adică sub 5% din suprafaţă şi este greu de crezut că suprafaţa irigată a crescut într-un singur an cu 320.000 de hectare, până la 15% din suprafaţa amenajată. Ultimele estimări pentru refacarea întregului sistem de irigaţii se opreau pe la un miliard de euro. În 2016, pentru reabilitare irigaţiilor, Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare a primit un buget de 146 mil. euro.

Proiectul de ţară îşi mai propune la secţiunea Agricultură reabilirarea învăţământului agricol şi a consultanţei agricole astfel încât, în 2020, 20% din fermieri să aibă studii agricole. Potrivit Anuarului Statistic 2015 în anul şcolar 2013/2014 au existat doar 3.000 de absolvenţi de liceu având studii agricole, din totalul de 172.000 de absolvenţi de liceu. În privinţa şcolilor profesionale, din totalul absolvenţilor (11.900) doar 194, adică 1,6%, au avut profil agricol.

Întregul cost al măsurilor pentru agricultură prevăzute în proiectul de ţară a fost estimat la 5 mld. lei (1,1 mld. euro).

 

Obiective şi măsuri în capitolul „Agricultura“

- Finalizarea cadastrului şi a intabulării pentru terenurile agricole.

- Creşterea la 20% până în 2020 a ponderii fermierilor mici şi mijlocii incluşi în structuri asociative cu scop lucrativ.

- Reabilitarea şi modernizarea infrastructurii principale de irigaţii pe o suprafaţă de 820.000 ha până în anul 2020.

- Revigorarea învăţământului agricol şi a consultanţei agricole; creşterea până la 20% a ponderii fermierilor cu studii agricole.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO