Eveniment

Au bătut palma: Germania a ajuns la un compromis cu Polonia şi Ungaria pentru a debloca bugetul de peste 1.800 miliarde de euro al Uniunii Europene

Au bătut palma: Germania a ajuns la un compromis cu...

Autor: Alex Ciutacu

09.12.2020, 14:44 1919

Polonia şi Ungaria au ajuns la un compromis cu Germania pentru a debloca bugetul imens de peste 1.800 miliarde de euro al Uniunii Europene, care reprezintă atât bugetul blocului european, cât şi pachetul de stimuli pentru a trece criza coronavirusului, a anunţat un oficial din guvernul de la Varşovia, citat de Bloomberg.

Compromisul ar pune capăt unei dispute în care atât Varşovia, cât şi Budapesta, au ameninţat că vor bloca atât ajutorul de pandemie în valoare totală de 750 miliarde euro, cât şi bugetul UE pentru perioada 2021-2027, în contextul în care Bruxelles-ul a vrut să condiţioneze accesarea banilor de respectarea statului de drept.

Vicepremierul polonez Jaroslaw Gowin a spus că s-a ajuns la un acord cu Germania, care deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, iar acest acord ar trebui prezentat acum în faţa celorlalte state membre. Acordul ar putea fi parafat chiar până vinerim când se încheie un summit al liderilor europeni la Bruxelles.

„Acum avem un acord între Varşovia, Budapesta şi Berlin. (...) Cred că acest acord va cuprinde şi celelalte 24 de capitale europene”, a declarat Gowin.

Acordul a fost confirmat şi de doi oficiali din Ungaria care au fost contactaţi de publicaţia americană, în timp ce o sursă din Uniunea Europeană a spus că se aşteaptă o confirmare finală pe acest acord.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO