Eveniment

„Atmosfera neagra” impiedica revenirea creditarii, nu bancherii, spune guvernatorul BNR

„Atmosfera neagra” impiedica revenirea creditarii, nu bancherii, spune guvernatorul BNR
04.03.2010, 23:10 31

Guvernatorul Bancii Nationale Mugur Isarescu a renuntat la tonulcritic la adresa bancherilor, pe care ii acuza anul trecut ca aumajorat prea puternic dobanzile, descurajand astfel clientii sa maiia imprumuturi si chiar riscand sa ii impinga spre neplata ratelorpe cei cu credite in derulare si considera acum justificatareticenta lor de a da credite.

"Vrem sa iesim din criza, dar stim ca economia inseamna 30 - 40%psihologie. Ce bancher poate sa se aventureze sa dea credite, candtoata atmosfera pe care o simte in jurul lui e neagra?", s-aintrebat retoric Isarescu.

Creditul privat a ajuns sa inregistreze o contractie cu 8% inianuarie anul acesta comparativ cu ianuarie 2009, in conditiile incare bancile au gasit un debuseu confortabil pentru lichiditati:plasamentele in titluri de stat.

"Pacatul ghicitului cresterii economice"

De asemenea, majorarea puternica a dobanzilor la creditele inderulare le-a permis pana acum sa isi sporeasca substantialveniturile, chiar si in lipsa comisioanelor percepute la acordareade noi imprumuturi. Isarescu a vorbit ieri, in cadrul unei seminarpe tema perspectivelor economiei romanesti in 2010 desprenecesitatea unei dezbateri publice serioase pe fundamenteeconomice, in conditiile in care dez baterile televizate au cazutin "pacatul (...) de a practica un fel de ghiceala, cat va ficresterea economica".

"Eu raman optimist. Economia isi revine, inflatia e in scadere,cifrele care vor fi publicate in viitor o vor atesta. Dar nu vreausa particip la acest tip de dezbatere", a spus guvernatorul. El aaratat ca pentru a face loc pentru investitiile in infrastructura,esentiale pentru dezvoltarea economiei, trebuie mai intai redusecheltuielile cu salariile din domeniul public, un proces care esteinsa extrem de dureros.

Pe de alta parte, Isarescu a sustinut ca ma suri serioase, cumsunt cele prevazute in acordul de finantare cu FMI si UE, isi aratadeja efectele.

"Lucrurile se vad in dobanzile care sunt in scadere, s-auinjumatatit intr-un an. Lichiditatea este mai buna, cursul estestabil. Fata de perspectivele din noiembrie, de un euro de 4,5 lei,suntem ingrijorati acum sa nu se intareasca leul prea tare." El aavertizat insa ca toate eforturile de realizare de economii nutrebuie sa ajunga sa incurajeze din nou consumul, asa cum s-aintamplat in 2007-2008, deorece s-ar intra intr-un cerc vicios.

"Vedem la cateva sute de kilometri de noi cum experimente cudeficite bugetare ridicate, sisteme de pensii si structuriadministrative mult prea extinse comparativ cu ce poate suportaeconomia duc la situatii dramatice. Observam cum perspectiva uneitari care nu respecta fundamentele, niste reguli de baza, se poateschimba dramatic, de la favorabila spre una catastrofala."

La randul sau, Sebastian Vladescu, ministrul finantelor, aaratat ca Romania nu isi mai poate permite politici sociale care sapericliteze echilibrele macroeconomice. "Sunt de acord ca avemnevoie de o politica de coeziune sociala, dar trebuie sa seintegreze in contextul politicilor macro", a spus Vladescu. Nici elsi nici guvernatorul nu au aratat insa clar cum se pot eliberafonduri pentru investitii anul acesta.

Bogdan Dragoi, secretar de stat in Ministerul Finantelorresponsabil cu Trezoreria, a afirmat ca principala tinta pentruanul acesta este accelerarea absorbtiei fondurilor structuraleeuropene.

El a aratat ca Romania are 4.000 de proiecte de finantareaprobate, cu o valoare cumulata de 9 mld. euro, din care au fostsemnate de autoritatea fiscala 2.400, in valoare de 5 mld. euro.Platile efective catre beneficiari au insumat insa doar 700 mil.euro.

"Din punctul nostru de vedere, cea mai ieftina forma dedezvoltare este parteneriatul public-privat. Finantele au creat in2009 cadrul legislativ pentru a permite ca aceste concesiuni debunuri si servicii sa fie aplicabile in Romania".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO