Eveniment

Atenţionare de călătorie din partea Ministerului Afacerilor Externe: Noi ţări pentru care se solicită vaccinare antipoliomielită

Atenţionare de călătorie din partea Ministerului...

Autor: Mediafax

16.12.2020, 18:36 127

MAE informează cetăţenii români că OMS a decis prelungirea măsurii de extindere a stării de Urgenţă de Sănătate Publică de Importanţă Internaţională - USPII, în urma evaluării recente cu privire la pericolul de răspândire a virusului polio sălbatic şi / sau derivat din vaccin.

În urma evaluării de risc, care ţine cont de zona de călătorie, durata şederii, activităţile desfăşurate şi antecedentele vaccinale, a fost actualizată lista cu ţările pentru care se solicită vaccinarea antipoliomielită, astfel: Afganistan, Pakistan, Malaysia, Filipine şi Yemen.

Pentru cetăţenii care nu au fost vaccinaţi anti polio în ultimele 12 luni, vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgenţă, chiar înaintea acesteia.

Vaccinarea va fi notificată pe certificatul internaţional de vaccinări (conform Regulamentului Sanitar Internaţional 2005) şi va însoţi documentele de călătorie.

Este posibil ca persoanele care intenţionează planificarea unei călătorii să nu aibă dreptul să părăsească teritoriul acestor ţări, indiferent de punctul de trecere a frontierei (rutier, naval, aerian), fără documentele prin care se atestă vaccinarea antipolio. În caz contrar, autorităţile de frontieră ale acestor ţări au dreptul să interzică părăsirea teritoriului. Pentru evitarea acestor situaţii, cetăţenilor din ţările respective, care să călătoresc spre România, li se va solicita carnetul internaţional de vaccinări, în care este înregistrată efectuarea vaccinării.

Vaccinarea se recomandă acelor persoane care călătoresc spre şi dinspre: Angola, Benin, Burkina Faso, Camerun, Republica Central Africană, Ciad, Coasta de Fildeş. Guineea, Republica Democratică Congo, Etiopia, Ghana, Mali, Niger, Nigeria, Somalia, Sudan, Sudanul de Sud, Togo şi Zambia.

Specialiştii structurilor de sănătate publică, din domeniul de implementare al Regulamentului Sanitar Internaţional - 2005, reiterează faptul că răspândirea polio-virusurilor (virusurilor poliomielitei) la nivel internaţional încă se constituie ca un risc şi OMS actualizează periodic „Lista ţărilor pentru care se cere vaccinarea anti polio”, după primirea rapoartelor din ţările respective.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO