Eveniment

Atacarea platformei s-a transformat intr-un grav incident diplomatic

Atacarea platformei s-a transformat intr-un grav incident diplomatic

Sergiu Medar, consilier prezidential pe probleme de securitate

23.08.2006, 20:32 20

Calin Popescu-Tariceanu, premierul Romaniei, a solicitat Ministerului de Externe (MAE) sa faca toate eforturile pentru a intra rapid in legatura cu cetatenii romani sechestrati pe platforma petroliera din Golful Persic si sa continue "intens si ferm" demersurile diplomatice demarate pentru a reprezenta interesele acestora.
Ministerul Afacerilor Externe a transmis ca: "In dimineata acestei zile, prin Ambasada Romaniei la Teheran, a fost transmisa o nota verbala la MAE iranian, solicitandu-se, totodata, organizarea unei primiri urgente la conducerea MAE iranian pentru a fi clarificata situatia. In conditiile in care astazi (n.red - ieri) este zi nelucratoare in Iran, intalnirea a fost programata pentru ziua urmatoare".
Sergiu Medar, consilier prezidential pe probleme de securitate, a spus ca deocamdata toate informatiile despre situatia platformei sunt de la companie si ca sunt asteptate informatii din partea autoritatilor iraniene. "Deocamdata putem spune doar ca este un litigiu comercial la care Iranul a raspuns prea dur", a spus Medar.
"MApN nu are niciun fel de atributii de gestionare a situatiei aparute la platforma petroliera romaneasca Orizont, din Golful Persic, aceste responsabilitati revenind Ministerului de Externe, care se si ocupa de incident. Noi avem o singura obligatie. Daca intram in posesia unor informatii relevante, sa le transmitem Ministerului de Externe", a spus Teodor Atanasiu, ministrul apararii.
Potrivit Adrianei Saftoiu, consilier prezidential, echipajul de romani de pe platforma petroliera din Golful Persic se afla ieri dupa-amiaza in bune conditii.
Ea a adaugat ca presedintele Traian Basescu va avea o convorbire telefonica cu presedintele iranului Mahmoud Ahmadinejad, care, deocamdata, nu se afla la Teheran. "Echipajul se afla, in acest moment, in bune conditiuni, a luat masa si are acces la statia radio, deci poate comunica. Din informatiile detinute de Presedintie, nava iraniana este o vedeta a pazei de coasta", a spus Saftoiu.

Comanescu si compania

Gabriel Comanescu este directorul general al companiei Upetrom Group Management, avand un pachet majoritar de 85,95% din actiunile companiei. In acelasi timp, compania condusa de el detine 90% din actiunile Grup Servicii Petroliere. Desi numele sau este adesea pus in legatura cu Liviu Luca, omul din spatele Petromservice - cel mai mare furnizor autohton de produse si servicii pentru industria petrolului, Comanescu neaga orice legatura cu acesta.
In acelasi timp, omul de afaceri din spatele GSP a tinut sa infirme informatiile potrivit carora Petromservice ar fi interesata de preluarea celor sase platforme de foraj maritim. GSP a derulat in primul semestru al acestui an afaceri in valoare de
40,4 milioane de euro, cu 72% mai mult comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Profitul companiei a crecut cu 11% in perioada de timp analizata, pana la 1,17 mil. euro. Ascensiunea indicatorilor financiari ai companiei a fost sustinuta de cresterea puternica a cotatiilor internationale la produsele petroliere, lucru care a determinat si marirea valorii contractelor. Pentru acest an, oficialii companiei estimeaza atingerea unei cifre de afaceri de 80 mil. euro. Compania opereaza sase platforme de foraj marin, trei in zona Marii Negre, iar restul in zona Marii Caspice.
GSP a raportat la finalul anului trecut o cifra de afaceri de 64,8 mil. euro si un profit net de 4,1 mil. euro. Compania a anuntat investitii de 60 mil. euro si are aproximativ 600 de angajati.

Revista presei internationale

Bloomberg: Iranul a atacat si a dobandit controlul asupra unei platforme marine romanesti, aflata in Golful Persic, la doar o saptamana dupa ce compania si-a retras o alta platorma din apele iraniene din cauza neefectuarii unor plati . Reuters: GSP sustine ca a fost acuzata saptamana trecuta de catre Oriental Oil Company de retragerea ilegala a altei platforme din apele teritoriale iraniene. Firma romaneasca spune ca respectivul contract referitor la platforma Fortuna a fost anulat pe cai legale. Oriental Oil Company din Dubai a obtinut un ordin de la un tribunal iranian pentru blocarea platformelor petroliere romanesti pana la finalizarea procesului de arbitraj cu proprietarul acestora, firma Grup Servicii Petroliere, a declarat un oficial al firmei, care a dorit sa-si pastreze anonimatul. CNN: Eugen Chira, consul pe probleme politice in cadrul Ambasadei Romaniei la Teheran: Incidentul a avut intr-adevar loc, dar cauzele conflinctului raman in continuare necunoscute. BBC News: Inca de luni elicopetere militare si nave iraniene au incercat sa intimideze echipajul aflat la bordul platformei - Gabriel Comanescu, director general Upetrom Group Management.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO