Eveniment

Atac la aer curat: Hackerii au pus ochii pe registrul national de certificate de CO2

03.02.2010, 23:07 34

Registrul national al certificatelor de emisii de gaze cu efectde sera a fost supus saptamana trecuta unui atac pe caleelectronica, alaturi de Romania, aflandu-se in aceasta situatieGermania, Belgia, Danemarca, Spania, Ungaria, Italia, Grecia siBulgaria, potrivit Financial Times Germania.

Registrele de tranzactionare a certificatelor CO2 administreazaalocarea si tranzactionarea permiselor de emisii poluante dinEuropa si se afla sub administratia Agentiei Nationale pentruProtectia Mediului (ANPM).

"Saptamana trecuta, a existat o tentativa de a obtine informatiiconfidentiale de la titularii de conturi din Registrul National alEmisiilor de Gaze cu Efect de Sera al Romaniei. S-au luat imediatmasurile de securitate necesare, astfel incat titularii de conturinu au semnalat fraude in ceea ce priveste numarul de certificatedetinute", au spus oficialii ANPM.

Atacul a fost respins

Certificatele de emisii sunt impartite mai multor companii,fiecare firma primind un anumit numar de certificate in functie degradul de poluare. In cazul in care o companie are certificate inexces, cum a fost cazul multor companii din Romania a caroractivitate a fost lovita de criza poluand astfel mai putin, acesteapot fi vandute, fondurile castigate din astfel de tranzactii putandfi folosite pentru investitii.

"Toate registrele nationale ale tarilor UE au fost atacate.Hackerii nu au reusit sa patrunda in Registrul National alRomaniei, sistemul a identificat intentia de atac. RegistrulNational al certificatelor de emisii a fost blocat o jumatate dezi. Toti operatorii cu conturi in Registru au fost anuntati sa nutransmita informatiile solicitate si sa-si verifice situatiaconturilor", au declarat reprezentantii Ministerului Economiei.

Industria energetica are cel mai mare plafon alocat pentruperioada 2008-2012, respectiv 208,6 milioane de certificate, urmatade industria de productie si prelucrare a metalelor feroase, cu61,6 milioane, industria cimentului, cu 41,2 milioane si industriade rafinare a petrolului, cu 28,8 milioane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO