LIVE: ZF INVESTIŢI ÎN ROMÂNIA: Cum evoluează piaţa rezidenţială? Ce ne aşteaptă în 2022? O discuţie cu Irina Stoenescu, vicepreşedinte, PSC Group
Eveniment

Asociaţie pentru drepturile omului: Starea de alertă este tot starea de urgenţă, dar cu alt nume. Proiectul de lege pentru starea de alertă arată că pot fi luate aceleaşi măsuri restrictive de drepturi şi libertăţi

În proiectul privind starea de alertă sunt prevăzute şi restrângerea unor drepturi şi libertăţi, la fel ca în starea de urgenţă. APADOR-CH spune că trebuie să existe diferenţe esenţiale între cele două stări, altfel este posibil ca şi noua lege să fie declarată neconstituţională.

De frica CCR, Guverul a trimis în Parlament proiectul de lege pentru starea de alertă, însă sunt restrânse aceleaşi drepturi ca în starea de urgenţă, deşi între cele două ar trebui să existe diferenţe importante, spune APADOR-CH, asociaţie pentru drepturile omului.

„Starea de alertă este tot starea de urgenţă, dar cu alt nume”, spune asociaţia.

Proiectul de lege pentru starea de alertă arată că pot fi luate aceleaşi măsuri restrictive de drepturi şi libertăţi. Astfel, este foarte posibil ca şi noua lege care reglementează starea de alertă, să fie declarată neconstituţională tocmai pentru că ocoleşte procedura din Constituţie care permite restrângerea drepturilor într-o stare excepţională (starea de urgenţă).

„Starea de alertă poate fi privită ca un artificiu folosit pentru a permite luarea unor măsuri specifice stării de urgenţă, dar fără a mai declara starea de urgenţă. Deci, cu ocolirea procedurii prevăzute în Constituţie”, transmite APADOR-CH.

Starea de alertă trebuie reglementată diferit de cea de urgenţă cu privire la măsurile care se pot dispune pe durata ei.

„Pentru că nu este normal ca libera circulaţie, libertatea întrunirilor, dreptul la muncă, libertatea economică, dreptul la învăţătură, dreptul la viaţă privată şi restul drepturilor şi libertăţilor fundamentale să fie restrânse prin simpla voinţă a unor funcţionari din ministere şi instituţii publice”, spune sursa citată.

 
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.