Eveniment

Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România: „Pierderile din industria creşterii porcului se apropie de 1 mld. euro până la această oră, iar pierderile din deficitul de balanţă comercială au trecut de 1 mld. euro în ultimii doi ani“

Vlad Mănăstireanu (dr.),  Public Affairs Solutions: Carnea folosită în fabricile româneşti este majoritatea adusă din spaţiul comunitar. Salamul de Sibiu este făcut din carne de porc din Spania.

Vlad Mănăstireanu (dr.), Public Affairs Solutions: Carnea folosită în fabricile româneşti este majoritatea adusă din spaţiul comunitar. Salamul de Sibiu este făcut din carne de porc din Spania.

Autor: Florentina Niţu

26.06.2020, 00:07 921

Pesta porcină africană este COVID-ul animalelor şi a produs pagube financiare de circa 2 miliarde de euro în ultimii doi ani, după ce primul caz din România a fost depistat la finalul lunii iulie 2017 şi până în prezent au fost sacrificaţi peste 540.000 de porci, potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România şi datelor Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

„Pierderile din industria creşterii porcului, directe şi indirecte, se apropie de 1 miliard de euro până la această oră, iar pierderile din deficitul de balanţă comercială au trecut de 1 miliard de euro în ultimii doi ani. Dacă până în 2019 despăgubirile persoanelor afectate de pesta porcină afircană se dădeau de la Comisia Europeană, acum se acordă de la bugetul de stat, deci pe viitor vom avea alte pierderi la bugetul de stat“, a spus Vlad Mănăstireanu, senior advisor relaţii guvernamentale internaţionale în cadrul Public Affairs Solutions, la o conferinţă de presă. El este de profesie medic veterinar şi a fost anterior preşedinte al ANSVSA.

Acesta consideră că pentru eradicarea pestei porcine africane trebuie dimensionate gospodăriile populaţiei, iar crescătorii de suine trebuie să respecte normele de biosecuritate şi regulile de mişcare a animalelor. România a avut în 2019 un efectiv de 3,9 milioane de capete de porcine şi produce aproximativ 30% din consumul total al populaţiei, iar principala ţară din care importă carne este Germania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO