Eveniment

Asiguratorii sunt in pericol sa ramana fara autorizatie

15.12.2005, 20:59 12

Companiile de asigurare care vand atat asigurari generale, cat si asigurari de viata, ar putea ramane fara autorizatie de functionare la inceputul anului viitor, in cazul in care nu este schimbata legea asigurarilor.

Conform Legii 32/2000 privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor, o companie nu poate sa practice in acelasi timp activitatile de asigurari generale si asigurari de viata. Proiectul de modificare a legii, care prevede ca aceeasi companie poate sa vanda ambele tipuri de asigurare, a fost propus inca din vara acestui an si a fost plimbat pe la diverse ministere, insa legea tot nu a fost modificata.

"Faptul ca legea nu a fost modificata ne pune in situatia sa functionam in afara legii de la 1 ianuarie 2006", spune Cristian Constantinescu, directorul general al Allianz-Tiriac, companie care practica asigurari generale si de viata, si presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania.

Conform proiectului de lege, companiile care au fost autorizate pana la sfarsitul acestui an sa practice ambele activitati vor putea administra in continuare un portofoliu mixt, conditia fiind sa separe conducerea celor doua activitati.

"Exista un proiect de ordonata de urgenta care va intra in Guvern saptamana viitoare", spune Nicolae Crisan, presedintele CSA.

El a explicat ca s-a ajuns la necesitatea modificarii legii prin ordonanta de urgenta deoarece nimeni nu a stiut anul trecut ca exista posibilitatea functionarii separat a activitatilor de asigurare de viata si non-viata pentru companiile deja infiintate.

"Noi n-am fost parte direct in negocieri (referitoare la transpunerea directivelor europene - n. red.), iar cand am avut posibilitatea discutiei directe cu expertii UE in asigurari, la misiunea per-review (misiune de evaluare a adoptarii acquis-ului comunitar - n.red.) din februarie 2005, am aflat ca putem alege si aceasta cale", a mai spus Crisan. angela.placinta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO