Eveniment

Asiguratorii au pierdut 150 mil. euro din RCA, cea mai neprofitabila linie de business, spune seful Allianz-Tiriac. Cum comentati?

Asiguratorii au pierdut 150 mil. euro din RCA, cea mai neprofitabila linie de business, spune seful Allianz-Tiriac
21.01.2010, 00:00 28

Piata asigurarilor generale va avea anul acesta o evolutie maiproasta ca in 2009, din cauza scaderii asigurarilor auto, consideraCristian Constantinescu, directorul general al Allianz-TiriacAsigurari, cea mai mare companie de pe piata de profil.

"Foarte probabil 2010 va aduce o scadere minima de 5% in leifata de 2009, din cauza scaderii pietei auto. Mentinerea cifrelorla nivelul din 2009 ar insemna o acoperire a unei scaderi de 20%care provine din caderea leasingului si nu vad nicio posibilitateca restul segmentelor de asigurari sa compenseze aceasta scadere.Chiar daca economia isi va reveni, ceea ce nu cred, tot nu vad orevenire a pietei asigurarilor", a explicat Constantinescu incadrul unui eveniment organizat de Media Xprimm.

El estimeaza ca anul trecut pierderile asiguratorilor provocatede politele de raspundere civila auto (RCA) obligatorie s-auridicat la 150 de milioane de euro. Aceasta este una dintre celemai neprofitabile linii de business, pe care asiguratorii continuainsa sa mizeze deoarece le aduce o baza mare de clienti.

Asigurarile auto (RCA si casco) au o pondere de peste 50% intotalul asigurarilor generale, care la randul lor detin peste 75%din volumul subscrierilor la nivelul intregii piete.

Pe de alta parte, Constantinescu sustine ca asiguratorii localiisi asuma un risc ridicat pe segmentul politelor de bunuri sicladiri, deoarece primele cedate in reasigurare sunt reduse fata deeventualele daune care ar trebui suportate din surse proprii.

Cei mai multi executivi vad scaderi

Parerile jucatorilor in ceea ce priveste evolutia pieteiasigurarilor generale in 2010 sunt impartite. Ileana Horvath,presedintele directoratului Uniqa Asigurari, estimeaza o scadere cu7% in lei in 2010 pentru asigurarile generale, in timp cereprezentantul Euroins Romania Alin Bucsa spune ca subscrierile sevor diminua cu 5 - 10%.

Pe de alta parte, Radu Mustatea, presedintele directoratuluiAstra Asigurari, vede o crestere cu 5% in lei fata de 2009,evolutie sustinuta si de lansarea Pool-ului de Asigurare ImpotrivaDezastrelor (PAID). PAID este institutia care va vinde politele deasigurare obligatorie a locuintelor. Legea privind aceastaasigurare obligatorie este discutata de mai multi ani si ar puteaintra in vigoare in 2010, dupa ce a fost amanata de mai multeori.

"Piata asigurarilor este afectata de evolutia economiei.Segmentul retail a avut de suferit din cauza scaderii puterii decumparare, insa mizez pe lansarea PAID, care va duce la o cresterea pietei", spune Mustatea. El a mai precizat ca pe fondul stagnariiprimelor din polite auto, cresterea daunalitatii reprezinta unpericol pentru industria asigurarilor generale, proces care va fiamplificat si de inmultirea cazurilor prin care se solicita siacoperirea unor vatamari corporale.

"Frecventa cazurilor in care se solicita acoperirea vatamarilorcorporale in baza unei polite RCA a inceput sa creasca, sumeleplatite fiind mult mai ridicate decat in cazul daunelor materiale.Romania a inceput sa recupereze intarzierea fata de celelalte statedin Uniunea Europeana, iar cresterea va fi una rapida", spuneMustatea.

Pe plan local despagubirile pentru vatamari corporale reprezintasub 4% din totalul despagubirilor platite pentru politele RCA, intimp ce in statele dezvoltate ponderea acestora ajunge la 50%.

Revenirea economiei nationale ar putea aduce o crestere de 3 -5% a pietei de asigurari generale, estimeaza si reprezentantulAsirom Catalin Stroe, in timp ce Dan Constantinescu, reprezentantulCSA, mizeaza tot pe lansarea PAID, care ar duce piata in sus cu 5 -10%.

"2010 va fi un an tumultuos, mult mai agitat ca 2009, tendintacare se va resimti si pe piata auto. Increderea romanilor inasigurari este foarte redusa", spune Stroe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO