Eveniment

Asigurarile private de sanatate, de la 1 ianuarie 2005

19.03.2004, 00:00 21



Senatul a aprobat ieri proiectul Legii asigurarilor private de sanatate, care prevede introducerea unui sistem facultativ de asigurari in domeniu, stabilind ca actul normativ va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2005.



Senatorii au modificat astfel termenul aprobat anterior de Camera Deputatilor (90 de zile de la publicarea legii in Monitorul Oficial), motivand ca este necesara alinierea la anul fiscal, care este anul calendaristic, potrivit Codului Fiscal.



Conform actului normativ, asigurarile private de sanatate pot fi de tip complementar, suplimentar si substitutiv.



Asigurarile de tip complementar suporta total sau partial plata serviciilor excluse de la asigurarile sociale de sanatate obligatorii, inclusiv coplatile, cele de tip suplimentar suporta total sau partial plata unor servicii cu grad ridicat de confort, accesul rapid la serviciile medicale in cazul listelor de asteptare, precum si servicii medicale speciale in strainatate. Asigurarile de tip substitutiv suporta total sau partial plata pentru orice tip de servicii.



Proiectul de lege reglementeaza, de asemenea, infiintarea, autorizarea si functionarea societatilor de asigurari private de sanatate, conform prevederilor legale referitoare la activitatea de asigurari.



Orice persoana - cetatean roman, strain sau apatrid - este eligibila pentru serviciile oferite de sistemul de asigurari private.



Contractele pot fi incheiate cu un asigurator individual sau de catre o terta persoana. Angajatorii pot sa incheie contracte de asigurare privata de sanatate pentru angajatii lor, individual sau in grup, acordate ca beneficii aditionale la drepturile salariale, in scopul atragerii si stabilizarii personalului.



Orice unitate publica sau privata prestatoare de servicii medicale poate incheia contracte cu societatile de asigurari. Acestea din urma pot infiinta, la randul lor, cabinete medicale, spitale, farmacii si alte unitati de servicii medicale.



Prin contract, asiguratul se obliga sa plateasca o prima asiguratorului, iar acesta se obliga ca, la producerea unuia din din riscurile asumate prin contract, sa plateasca in numele asiguratului tipul de servicii medicale, in limitele si la termenele convenite, cat si cheltuielile conexe legate de serviciile respective.



Cheltuielile cu asigurarile private de sanatate, efectuate de persoana fizica sau de catre un angajator, sunt deductibile fiscal, in conditiile prevazute de Codul Fiscal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO