Eveniment

Ascensiune fulminantă a lui Emmanuel Macron, împins de legendara familie de bancheri Rothschild. Acum trei ani se plimba cu bicicleta pe plajă, iar acum este la un pas să ajungă la Palatul Élysée

Emmanuel Macron, candidat la preşedinţia Franţei: „Francezii au vrut atât de mult schimbarea... Într-un an, am schimbat în întregime situaţia politică din Franţa. V-aţi luat destinul naţional în mâini. Fiţi în continuare hotărâţi şi imaginativi. Voi sunteţi noua faţă a speranţei franceze.“

Emmanuel Macron, candidat la preşedinţia Franţei: „Francezii au vrut atât de mult schimbarea... Într-un an, am schimbat în întregime situaţia politică din Franţa. V-aţi luat destinul naţional în mâini. Fiţi în continuare hotărâţi şi imaginativi. Voi sunteţi noua faţă a speranţei franceze.“

Autor: Bogdan Cojocaru

24.04.2017, 20:02 10046

Adus în politică de François Hollande, Macron era considerat protejatul politic al preşedintelui, poate eroul unui destin mai măreţ, după cum scrie BBC.

Puţini ar fi intuit în urmă cu doar un an că tânărul Macron va porni cu prima şansă în turul doi al alegerilor prezidenţiale într-una dintre cele mai intense şi importante curse electorale nu doar din Franţa, ci şi din Europa. Faţă de principalii săi contra­candidaţi, Macron este singurul care sprijină deschis UE şi euro.

Macron este un om care se plimba cu bicicleta pe plajă în urmă cu trei ani când i s-a propus să intre activ în politică, un om care în urmă cu doi ani era ministrul în cabinetul Hollande ce primea cele mai multe insulte din chiar partea partidului pre­şedintelui, Partidul Socialist, şi un om care, acum un an, s-a apucat să construiască de la temelie o mişcare politică - În Mişcare -, „nici de dreapta, nici de stânga“ - cu ţinta de a candida pentru primăria unui mare oraş francez, notează Politico. Acum politicianul de 39 de ani i-a depăşit, după numărul de voturi, pe toţi politicienii tradiţionali sau cu experienţă din Franţa care au candidat la preşedinţie, iar perspectiva ajungerii sale la conducerea statului este de natură să reducă pesimismul privind viitorul UE.

Inspector financiar, fost bancher, l-a consiliat timp de doi ani pe Hollande la Elysée înainte de a deveni în 2014 ministrul economiei în guvernul său, scrie Le Fi­garo. La sfâr­şitul lunii au­gust anul tre­cut a demi-sionat din gu-vern pentru a se lansa în cursa electo­rală. Macron, un reformist cu ochii albaştri este, fără îndoială, un fenomen politic. A plecat din Partidul Socialist, are un trecut cât se poate de „establishment“, dar i-a sedus pe alegătorii săi cu o imagine non-sistem, de outsider. Succesul său în primul tur al alegerilor este, pentru mulţi, şi mai ales pentru pieţele financiare, un semn că ordi­nea naturală nu a fost perturbată în tota-litate.

„Şefii companiilor străine l-au lăudat pe acest ministru tânăr, modern şi dinamic“, scriu Gerard Davet şi Fabrice Lhomme în cartea despre mentorul lui Macron, preşedintele Hollande. Nenumăraţi patroni, experţi şi intelectuali - galaxia Macron cuprinde numeroase personalităţi, po­vesteşte Les Echos. Printre susţinătorii săi de marcă se numără comisarul general al agenţiei gu­vernamentale France Stra­tégie, Jean Pisani-Ferry, care a demisionat pentru a se alătura echipei de campanie, şi ministrul apărării Jean-Yves Le Drian.

„În doar câteva luni, din copil a devenit adolescent, iar din adolescent a devenit adult“, spune Alain Minc, mentor şi asociat apropiat care l-a consiliat pe Macron în legătură cu cariera sa politică. „Îl ştiu bine de aproape 15 ani şi totuşi sunt surprins de cât de repede învaţă politica. Este ca o pisică. Îl arunci pe fereastră şi reuşeşte să cadă în picioare.“

Însă politica nu a fost dintotdeauna ambiţia lui Macron. La şcoală, la Amiens, visa să devină scriitor. Avea reputaţia unui băiat genial, precoce, îşi aminteşte Antoine Marguet, coleg de clasă la şcoala privată iezuită La Providence. Macron a scris poezii şi o nuvelă despre conchistadori spanioli.

„Era în anumite privinţe egalul profesorilor. Avea o mentalitate de olimpic „ întotdeauna mai departe, mai sus, mai rapid.“

Brigitte Trogneux, profesoara sa de literatură, a văzut cu siguranţă în el mai mult decât un elev obişnuit. „Nu era ca toţi ceilalţi. Nu era un adolescent, avea o relaţie de egalitate cu alţi adulţi“, povesteşte Brigitte Trogneux într-un documentar francez. Într-o zi, îşi aminteşte profesoara, a venit la ea cu planuri de a scrie împreună un scenariu de teatru pentru cursurile ei. „Nu credeam că va ajunge foarte departe. Am crezut că se va plictisi. Dar împreună am scris şi, încet încet, am fost cu totul copleşită de inteligenţa acestui băiat.“

La 16 ani, Macron a plecat din Amiens pentru a-şi termina studiile la Paris, jurând că o va lua de soţie pe fosta profesoară. „Ne sunam tot timpul şi vorbeam cu orele“, spune Trogneux. „Pas cu pas mi-a anihilat toată rezistenţa, într-un mod uimitor, cu răbdare“. Ea era cu 24 de ani mai mare decât el şi avea trei copii. Cei doi s-au căsătorit în 2007. Diferenţa de vârstă i-a făcut pe unii critici ca în campania electorală să sugereze că Macron este de fapt homosexual.

Profesorii au jucat un rol crucial în viaţa şi cariera lui Macron. Dar cu mult înainte de a se căsători cu profesoara sa de literatură, a existat o altă femeie-învăţător pe care a adorat-o: bunica din partea mamei, Manette.

„M-a ajutat să cred în destinul meu politic“, i-a povestit Macron biografei sale, Anne Fulda.

Bunica era autoritară şi hotărâtă, scrie Fulda. „Nu era deloc indulgentă. Ea i-a deschis lui Macron uşa spre citit şi cultură.“ Fie că lucra la Rothschild, ca bancher de investiţii, şi că muncea la planurile de guvernare sub mandatul lui Hollande, Macron îşi suna în fiecare seară bunică. În schimb, cât a fost ministru, se vedea cu tatăl său o dată pe an.

Când Macron s-a alăturat Rothschild, la 30 de ani, lumea l-a atenţionat că astfel îşi compromite cariera politică, scrie Financial Times. „Eşti conştient că banking-ul nu este o muncă obişnuită? Şi că Rothschild nu este ca oricare altă bancă?“ l-a întrebat un prieten. Macron a ignorat avertismentele şi a învăţat tainele restructurării datoriilor, ale fuziunilor şi achiziţiilor. Cariera la Rothschild, unul dintre cele mai mari grupuri de consiliere financiară din lume, i-a adus avere şi supranumele de „Mozart al finanţelor“ pentru rolul jucat în consilierea Nestle în privinţa achiziţiei unei subsidiare a Pfizer în 2012, o tranzacţie de 12 miliarde de dolari. Prin Rothschild, Macron a intrat în mijlocul intrigilor din business-ul francez.

Macron insistă că legaturile pe care le are cu lumea afacerilor nu-i vor influenţa politicile. “Sunt liber”, spune el. Rothschild a mai dat Franţei un politician de top, pe Georges Pompidou, care a devenit, după ce a lucrat opt ani acolo, premierul şi apoi succesorul lui Charles de Gaulle în anii 1960.

Foştii colegi de la Rothschild îl descriu pe Macron ca fiind un debutant muncitor, ambiţios, care avea ìdarul empatiei“ pentru clienţi.

În schimb, bancherii nu au fost atât de impresionaţi. ìEra un individ care spunea tot timpul «Mulţumesc»“, povesteşte un fost coleg. “Nu ştia ce înseamnă EBITDA înainte de taxe, depreciere şi amortizare. Nu încerca s-o ascundă şi în loc să caute explicăţii în manuale întreba în jur, ceea ce era descurajant.“

“Compensa ceea ce-i lipsea ca informaţie tehnică cu contacte în guvern“, povesteşte Sophie Javary, bancher la BNP Paribas. Şefii lui Macron i-au cerut acesteia să-l pregătească în anii săi ca debutant. “Nu ştia nimic dar până la urmă a înţeles totul“, spune Alain Minc, consilier care l-a luat pe Macron pentru a-l ajuta cu restructurarea datoriei grupului media spaniol Prisa.

Macron s-a apropiat de politică când a intrat în echipa Rothschild care l-a consiliat pe Thierry Breton, fost ministru al economiei şi apoi director executiv pentru tehnologie la Firma Atos, în achiziţia unei unităţi IT a Siemens în 2010. Patru ani mai târziu, Macron era cel care conducea ministerul Economiei. Despre Rothschild se spune că este cea mai bogată familie din lume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO