Eveniment

Asasinare la nivel înalt: fostul preşedinte al Yemenului a fost omorât

Asasinare la nivel înalt: fostul preşedinte al...

Autor: Teodora Marinescu, Mediafax

04.12.2017, 15:34 522

Fostul preşedinte al Yemenului Ali Abdullah Saleh a fost omorât, luni, în capitala ţării, Sanaa, în urma unui atac al rebelilor huthi, a anunţat un post de radio aflat sub controlul insurgenţilor.

Presa controlată de rebelii din Yemen a anunţat, luni, "sfârşitul crizei trădării şi moartea liderului lor". La scurt timp, a apărut o înregistrare pe reţelele de socializare online în care un corp neînsufleţit ce semăna cu fostul preşedinte al Yemenului era purtat de rebeli cu ajutorul unei pături, informează site-urile BBC şi Al Jazeera.

Surse din partidul lui Ali Abdullah Saleh, Congresul General Popular, au confirmat că acesta este mort.

Până săptămâna trecută, suporterii fostului preşedinte luptau de partea rebelilor huthi în războiul împotriva actualului preşedinte al Yemenului, Abdrabbuh Mansour Hadi.

Cu toate acestea, intensificarea tensiunilor din Sanaa a dus la declanşarea unei dispute, în urma căreia cel puţin 125 de persoane au murit şi alte 238 au fost rănite.

Războiul civil din Yemen a început în 2015, între facţiuni ale insurgenţilor huthi, care îi oferă susţinere fostului preşedinte Ali Abdullah Saleh, şi forţele loiale Administraţiei conduse de Abdrabbuh Mansur Hadi. În contextul confruntărilor militare, organizaţiile teroriste Al-Qaida şi Stat Islamic au intensificat activităţile în Yemen.

Cu toate acestea, săptămâna trecută, alianţa între huthi şi Ali Abdullah Saleh s-a încheiat, iar în timpul weekendului situaţia a degenerat într-un conflict armat, desfăşurat în Sanaa, capitala controlată de rebeli.

O coaliţie internaţională coordonată de Arabia Saudită efectuează bombardamente împotriva insurgenţilor huthi. Conflictul s-a soldat, potrivit estimărilor ONU, cu peste 16.000 de morţi, inclusiv 10.000 de civili.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO