Caută doar în titlu
Eveniment

Asaltul asupra bugetului nu conteneşte: CCR obligă guvernul să dubleze alocaţiile copiilor. Guvernul decisese o creştere în trepte a alocaţiilor. Efortul bugetar anual este de 7 mld. lei, 0,6% din PIB, în cazul dublării

Ludovic Orban, premierul României: Cu siguranţă mai sunt căi de atac. Creşterea alocaţiilor trebuie făcută ţinând cont de realitatea economică l Marcel Ciolacu, liderul PSD: Există bani în buget pentru dublarea alocaţiilor.

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis joi că legea care prevede creşterea în trepete a alocaţiilor copiilor în loc de dublarea lor este neconstituţională. În consecinţă, alocaţiile ar trebui să se dubleze.

Este o decizie care nu lasă loc de îndoială: o contestare la Curte a deciziei Parlamentului de a majora pensiile cu 40% (faţă de 14% cât a decis guvernul) va avea aceeaşi soartă.

Premierul Ludovic Orban spune că mai sunt căi de atac pentru a creşte alocaţiile în trepte, însă bugetul României din acest moment nu poate suporta dublarea acestei cheltuieli.

„Cu siguranţă (mai sunt căi de atac - n.r.). Am mai trăit acest episod. PNL va dubla alocaţiile, dar aşa cum am hotărât, în cinci trepte. Deocadată e numai un anunţ. Aşteptăm motivarea, în funcţie de care vom decide ce avem de făcut. Din punctul nostru de vedere, creşterea alocaţiilor e o prioritate pentru PNL, dar ea trebuie făcută ţinând cont de realitatea economică, astfel încât să nu fie o creştere mincinoasă”, spune Ludovic Orban, citat de Mediafax.

Impactul financiar prevăzut de iniţiativa legislativă menţionată era, la data depunerii acesteia în toamna trecută, de 3,5 miliarde de lei anual. Impactul bugetar anual ar fi, potrivit spuselor premierului, de 7 mld. lei, adică 0,6% din PIB în 2021. În România aproximativ 4 milioane de copii primesc alocaţie. Estimările privind impactul bugetar al dublării alocaţiilor au fost de 6 mld. lei (pentru 10 luni din 2020). Alocarea bugetară din 2020 pentru plata alocaţiilor a fost de aproximativ 8,5 mld. lei.

Marcel Ciolacu, liderul PSD, spune că sunt bani în buget: „Aveţi o socoteală care e impactul bugetar? Există bani în acest buget, aşa cum au anunţat Orban şi Cîţu, când au zis că au prevăzut bani în bugetul de stat pentru dubarea alocaţiilor şi creşterea pensiilor cu 40%”, a spus liderul PSD, citat de Mediafax.

Camera Deputaţilor a adoptat în decembrie 2019 actul normativ care prevede dublarea alocaţiilor pentru copii între 2 şi 18 ani la 300 de lei şi la 600 de lei pentru copiii cu handicap. Astfel, alocaţiile ar creşte la 300 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu deficienţe, la 150 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani şi urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora şi la 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu deficienţe.

Decizia CCR de joi vine după ce, săptămâna aceasta, majoritatea parlamentară a decis majorarea punctului de pensie cu 40%, faţă de 14% cât acordase Executivul, adică un efort bugetar de 10-15 mld. lei în 2020 şi 60-70 mld. lei în 2015.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.