Eveniment

Aşa arată site-ul IMM Invest la o săptămână de la lansare şi la o lună de când a fost dată ordonanţa de urgenţă

Aşa arată site-ul IMM Invest la o săptămână de la...

Autor: Răzvan Botea

25.04.2020, 10:26 1913

Platforma www.imminvest.ro, pe care companiile mici şi mijlocii care vor să acceseze credite garantate de stat trebuie să se înscrie, este în continuare nefuncţională, la o săptămână de la lansare.

Mesajul afişat de pagina web dedicată programului este „Accesul interzis (403). Sesiunea curentă a fost încheiată.”

Ministrul de finanţe Florin Cîţu a spune că platforma IMM Invest va fi funcţională săptămâna viitoare. IMM Invest, cel mai mare program guvernamental pentru sprijinirea creditării IMM-urilor, ar fi trebuit să fie lansat vineri, 17 aprilie, însă un număr foarte mari de accesări a blocat platforma dedicată programului. Gestionarea site-ului a fost preluată de STS.

„Am fost informat de instituţiile abilitate că noua formă a site-ul IMM INVEST, pe care înţeleg că nu o mai poate ataca nimeni, o să fie gata saptamana viitoare (...) Că să fie mai clar, site-ul IMM INVEST o să fie lansat săptămâna viitoare. Am fost informat de specialişti că este foarte probabil ca site-ul să fie accesat de cel puţin 4 milioane de oameni în prima ora”, a scris vineri pe pagina sa de facebook ministrul de finanţe Florin Cîţu.

IMM Invest este un program guvernamental care ajută firmele mici şi mijlocii afectate de criza coronavirusului să asigure capital de lucru şi de investiţii. Prin intermediul acestui program, statul garantează până la 90% din valoarea creditelor obţinute de firme de la bănci. De asemenea, statul subvenţionează dobânda pentru aceste credite, însă doar până la sfârşitul acestui an, subvenţionarea pentru anii următori fiind posibilă doar dacă prognoza de creştere economică este mai mică decât creşterea din acest an. Datele oficiale pe care a fost realizată noua construcţie bugetară prevede o scădere economică de 1,9% în acest an.

Florin Cîţu a precizat joi seară că maxim 15.000 de IMM-uri sunt bancabile în acest moment şi astfel plafonul total de 15 mld. lei este arhisuficient. El a mai spus că s-a decalat lansarea platformei şi din cauză că autorităţile europene au venit cu noi norme de relaxare pentru acest program.

Programul este gestionat de Fondul Naţional pentru Garantarea Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). Preşedintele instituţiei, Cristian Păun, a declarat săptămâna aceasta pentru ZF că platforma este finalizată şi se realizează ultimele teste. Având în vedere numărul mare de accesări care au dus la blocarea site-ului la lansare în 17 aprilie, Cristian Păun a spus că nu este exclusă varianta unui atac cibernetic şi că aşteaptă un raport din partea STS şi SRI care să clarifice acest aspect.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO