Eveniment

Arme noi pentru Armată: Ministerul Apărării cumpără 54 de obuziere de 4 mld. lei

Arme noi pentru Armată: Ministerul Apărării cumpără...

Autor: Răzvan Botea

31.07.2023, 19:01 1496

Armata Română, prin Romtehnica, companie aflată în subordinea Ministerului Apărării Naţionale (MApN) cumpără trei sisteme de obuziere, adică 54 de astfel de arme propulsate de şenile. Obuzierul este armă de calibru mare, cu ţeava de tragere mai scurtă decât a tunului.  Anunţul a fost făcut de Romtehnica şi publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) şi valoarea contractului este de circa 4,2 mld. lei fără TVA.

„Produsul  <<sistem obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion>> va permite structurilor înzestrate cu acesta să desfăşoare operaţii de intensitate ridicată şi să asigure sprijinul nemijlocit al operaţiilor marilor unităţi/unităţilor interarme, contracararea acţiunilor artileriei adversarului şi sprijinul prin foc în adâncime, prin angajarea mai multor tipuri de ţinte terestre sau la suprafaţa apei”, se arată în anunţul publicat.

Fiecare sistem obuzier de calibru 155 mm ar urma să aibă: obuzier propulsat pe şenile, ţeavă de rezervă, maşină pentru transport munţie, post de observare, staţie meteo, sistem de cercetare acustică. Perioada de derulare a contractului este de 60 de luni (5 ani).

La licitaţie trebuie să participe cel puţin trei companii, iar una dintre cele care şi-au manifestat interesul este Hanwha Aerospoce, companie coreeană care produce obuzierul K9. Conform reprezentanţilor companiei, K9 are o capacitate de 8 lovituri pe minut.  

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO