Eveniment

Armata de avocaţi care-i apără pe petrolişti a avut ultimul meci cu oamenii Concurenţei

Armata de avocaţi care-i apără pe petrolişti a avut ultimul meci cu oamenii Concurenţei

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: Echipa de investigaţie a Consiliului Concurenţei susţine că aceste companii au încălcat legea. La rândul lor, companiile spun că nu au încălcat legea, ci au acţionat pentru binele consumatorilor. În zilele următoare vom analiza şi vom lua o decizie în termen de zile sau săptămâni.

Autor: Roxana Petrescu

22.12.2011, 00:05 1529

Petroliştii au trimis pe "câmpul de luptă" o armată de oameni, 30 de avocaţi ai celor mai mari case active în România venind să-i apere pe greii industriei. Lor le-a ţinut piept o echipă a Consiliului Concurenţei formată din 5 oameni, în total fiind implicaţi circa 7-8 persoane în realizarea acestei investigaţii.

Audierile au durat cinci ore, timp în care OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil, MOL şi Eni au încercat să dovedească faptul că între ele nu a existat vreo înţelegere privind retragerea unui anumit tip de benzină în 2008. Oamenii din Consiliul Concurenţei care au realizat raportul sunt însă de altă părere, plenul instituţiei urmând să ia o decizie finală cel târziu în câteva săptămâni.

Acest este cel mai aşteptat verdict al instituţiei, având în vedere că investigaţia pe piaţa carburanţilor a fost demarată în 2005, iar amenzile aplicate, în cazul în care marii petrolişti vor fi găsiţi vinovaţi, ar putea ajunge până la 650 mil. euro.

"Azi (ieri - n. red.) a avut loc audierea companiilor petroliere, acesta fiind ultimul pas procedural. Echipa de investigaţie a Consiliului Concurenţei susţine că aceste companii au încălcat legea. La rândul lor, companiile spun că nu au încălcat legea, ci au acţionat pentru binele consumatorilor. În zilele următoare vom analiza şi vom lua o decizie în termen de zile sau săptămâni", a declarat la finalul audierilor Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Instituţia a demarat în anul 2005 o investigaţie pe piaţa carburanţilor, existând suspiciuni că între marii jucători de profil ar putea exista înţelegeri privind stabilirea preţului la pompă. Această investigaţie a fost împărţită în două părţi, una privind preţul şi una privind o posibilă înţelegere făcută între petrolişti pentru retragerea în comun a unui sortiment de carburant în 2008, benzina Eco Premium.

Dacă investigaţia privind înţelegerile pe preţ este în derulare, cea privind retragerea benzinei Eco Premium a fost finalizată, existând deja o recomandare din partea Comisiei Europene pentru amendarea companiilor în cauză.

În cazul în care vor fi găsiţi vinovaţi, petroliştii riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri.

"Recomandările vizează procente diferite. Raportul distinge pe fiecare companie în parte, aşa că procentele ar putea varia în funcţie de posibila vină a fiecărei companii. De exemplu, iniţiatorul va fi amendat mai mult în cazul în care va fi găsit vinovat", a mai spus Chiriţoiu, fără a da numele vreunei companii.

Potrivit acestuia, la audieri au participat casele de avocatură care au reprezentat fiecare companie petrolieră.

"Au venit 30 de oameni, o armată. Şi consiliul a avut o echipă mare de investigaţii, de 7-8 oameni. Printre casele de avocatură care au participat la audieri se numără White & Case, D&B David şi Bias, Nestor şi alţii", a mai precizat Chiriţoiu.

Potrivit acestuia, apărătorii companiilor petroliere au folosit o argumentaţie în cascadă pentru a proteja interesele firmelor pe care le reprezintă.

"Ei susţin că nu au făcut asta, iar dacă au făcut asta, nu au făcut de fapt niciun rău. Este ceva de genul. Popescu a murit. Dacă a murit, nu l-am omorât eu. Dacă l-am omorât eu, am făcut-o în legitimă apărare. Ceea ce facem noi nu este să dovedim că s-a adus un prejudiciu consumatorului, ci că firme concurente s-au înţeles să facă ceva şi nu individual. Avem comunicaţiile interne dintre firme şi faptele lor. Pe de altă parte, firmele spun că decizia lor a fost luată individuală, că era subordonată unor reglementări europene, că ţinea cont de poluare", a mai spus Chiriţoiu.

Punctul de vedere al Comisiei Europene asupra acestei investigaţii susţine concluziile la care a ajuns Consiliul Concurenţei şi recomandă sancţionarea companiilor anchetate.

"De obicei, în proporţie substanţială de peste 50% plenul care dă verdictul asupra unei anumite investigaţii acceptă recomandările Comisiei Europene", a mai precizat preşedintele Consiliului Concurenţei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO