Eveniment

ARIS: Investitiile straine directe s-ar putea reduce

29.01.2007, 18:57 17

Nivelul investitiilor straine directe s-ar putea reduce in acest an la 6-7 mld. euro, daca legea investitiilor nu va fi adoptata, in conditiile in care estimarile pentru 2006 indica o valoare de aproximativ 9 mld. euro, potrivit Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS).
"Estimez o reducere a investitiilor straine la circa 6-7 mld. euro, daca nu vom adopta legea investitiilor pentru a putea oferi facilitati investitorilor importanti", a declarat secretarul general al ARIS, Sorin Vasilache.
El a afirmat, la un seminar pe teme economice, ca valoarea investitiilor straine directe din 2006 este de aproximativ 9 mld. euro, in conditiile in care datele BNR indica pentru primele 11 luni un flux al capitalului strain de 8,3 mld. euro.
"Cred ca domeniul componentelor auto se va dezvolta in continuare", a apreciat Vasilache.
Oficialul ARIS a mentionat ca asa cum in Europa a avut loc o relocare a capacitatilor de productie in tarile din Est, inclusiv Romania, companiile prezente pe piata romaneasca in zona de vest a tarii au inceput sa se mute spre partea de est. Pe de alta parte, pentru a atrage mai multe investitii straine noi, trebuie adoptata legea investitiilor, care prevede acordarea, dupa anumite criterii, de facilitati pentru proiectele importante.
"Aceasta lege ne-ar crea un avantaj in plus fata de alte state", a spus Vasilache. In caz contrar, oficialul ARIS crede ca investitorii vor merge in Ucraina sau Rusia.
Ministrul delegat pentru comert, Iuliu Winkler, a declarat ca pentru acest an estimeaza o crestere a investitiilor straine directe cu circa un miliard de euro fata de anul trecut.
"Nu avem datele finale pentru 2006, insa cred ca cifra investitiilor straine directe in Romania in 2006 este de 8 mld. euro. In 2007 va fi o crestere mai moderata fata de anul trecut, insa estimez ca va atinge 9 mld. euro", a spus Winkler.
Winkler a mai spus ca cifra estimata pentru acest an are o "amenintare", faptul ca nu exista inca o lege a investitiilor.
"Am cerut o analiza compartiva a legilor investitiilor din diverse tari. Legea investitiilor trebuie sa fie in concordanta cu cea din UE si sa acorde cat mai multe facilitati, mai ales in domeniile prioritare: turism, IT, dar si din industria productiva, spre exemplu auto sau a componentelor auto. In urma analizelor vom rescrie proiectul legii investitiilor si vom prezenta. Vom intra in dialog cu mediu de afaceri, asociatiile patronale si speram ca pana la 1 mai 2007 sa avem o lege a investitiilor", a mai declarat Winkler.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO