Eveniment

Arieratele la buget au crescut si din credite externe, garantate de stat

03.07.2003, 00:00 12



27 de companii de stat si private nu si-au platit anul trecut ratele aferente unor credite externe contractate cu garantia statului, asa incat Ministerul Finantelor a fost nevoit sa plateasca in numele lor circa 460 milioane de dolari.



Soldul datoriei publice externe garantate de stat se ridica la sfarsitul lui 2002 la 3,2 miliarde de dolari, in crestere cu 430,7 milioane de dolari fata de sfarsitul anului 2001.



Recuperarea banilor platiti de Finante din bugetul statului se face la cursul istoric de la data fiecarei plati, la care se adauga dobanzi si penalitati de intarziere.



De asemenea, Agentia de Valorificare a Activelor Bancare a preluat sper valorificare creantele statului rezultate din platile la extern efectuate de Ministerul Finantelor in contul garantiilor emise de stat pentru imprumuturi externe acordate societatilor comerciale. Soldul datoriei publice externe a statului insuma la sfarsitul anului trecut 9,56 miliarde de dolari. Plafonul de indatorare publica externa pentru 2002 a fost de 3,4 miliarde de dolari, urmarindu-se ca serviciul anual al datoriei in urmatorii ani sa nu depaseasca doua miliarde de dolari.



Soldul datoriei publice externe contractate direct de stat era la 31 decembrie 2002 de 6,29 milioane de dolari, cu 1,2 miliarde mai mare decat la sfarsitul lui 2001. Aproape 59% din total reprezinta imprumuturile externe contractate prin Ministerul Finantelor de la BIRD, BERD, BEI, UE, G-24, Germania, Credit Suisse First Boston, JP Morgan, Deutsche Bank, ING Barings si Schoreder Salomon Smith Barney, in suma de 3,6 miliarde de dolari.



Creditele externe contractate direct de stat in cursul lui 2002 au fost destinate dezvoltarii pietelor financiare, finantarii proiectului pentru fondul de dezvoltare sociala, pentru proiectul de dezvoltare rurala, pentru alimentarea cu apa la sate, ajustarea si dezvoltarea institutionala a sectorului public, pentru reabilitarea drumurilor si pentru protectia canalului Sulina. Pentru finantarea deficitului bugetar a fost lansata o emisiune de euroobligatiuni in valoare de 700 milioane de euro.



Imprumuturile externe contractate in numele statului de BNR si gestionate de aceasta de la Fondul Monetar International au insumat 425,6 milioane de dolari, reprezentand 6,8% din datoria publica externa contractata direct de stat.



Anul trecut, Romania a platit in contul serviciului datoriei publice externe directe dobanzi si comisoane in valoare de circa 335 milioane de dolari, la care s-au adaugat 912 milioane de dolari reprezentand rambursari de rate scadente. Din acestea, 90 de milioane de dolari au fost platite Suediei pentru stingerea datoriei rezultata din arierate. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO