Eveniment

Arbitraj international, nerentabil la contracte sub 1 mil. euro

02.07.2007, 17:26 32

Rezolvarea prin arbitraj a unui litigiu in Romania este rentabila doar daca valoarea contractului depaseste 100.000 de euro si un milion de euro in cazul arbitrajului international, potrivit estimarilor firmei de austriece de avocatura Schoenherr.
"Este mai bine ca partile unui contract comercial international sa se inteleaga pe cale amiabila decat sa apeleze la arbitraj daca valoarea disputei nu trece de 100.000 de euro. Pentru o procedura de acest gen la Curtea de Arbitraj de la Viena este indicat ca valoarea contractului sa fie de peste un milion de euro", a declarat Markus Piuk, avocat asociat coordonator al firmei de avocatura pe piata romaneasca, care estimeaza afaceri de 6 mil. euro in acest an.
Costurile, estimeaza Piuk, escaladeaza si in functie de curtea de arbitraj la care se apeleaza sau de cati arbitri sunt implicati in fiecare caz.
"Spre exemplu, uitati-va la cazul Noble Ventures versus Statul roman de la ICSID (Curtea Internationala de Arbitraj de pe langa Banca Mondiala din Washington - n. red.). Pe langa costurile de arbitraj, numai onorariile platite avocatilor au depasit 5 milioane de euro", a spus Piuk. In cazul anularii contractului de privatizare al Combinatului Siderurgic Resita Noble Ventures a cerut Statului roman pagube de 353 mil. dolari.
Piata arbitrajului comercial, procedurile de solutionare a litigiilor comerciale ce preced actiunile in instanta, va creste in urmatorii ani cel putin in acelasi ritm cu cresterea inregistrata de economia nationala. La momentul actual piata procedurilor juridice de arbitraj reprezinta circa 10% din valoarea pietei romanesti de avocatura de afaceri, estimata la 100 mil. euro.
"Piata avocaturii de arbitraj se va aprecia cel putin in acelasi ritm cu nivelul economiei, poate 7 - 8% anual. Avem investitii internationale numeroase, iar o buna parte este probabil sa aiba probleme, iar de aceea vor recurge la arbitraj".
El adauga ca cele mai multe cazuri unde investitorii invoca clauza de arbitraj apar in cazul fuziunilor si achizitiilor, unde neintelegerile apar dupa semnarea acordului de ansamblu si anume la capitolul de ajustare a pretului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO