Eveniment

Arafat: 155 de persoane rănite în incendiul din Club Colectiv sunt spitalizate

Arafat: 155 de persoane rănite în incendiul din Club...

Autor: Elvira Gheorghita

31.10.2015, 02:53 1516

Potrivit lui Raed Arafat, la acest moment sunt internate în spitalele din Capitală 155 de persoane, din care o parte ar putea fi transferate către alte unităţi medicale, iar acest lucru va rămâne la latitudinea fiecărui spital, în funcţie de capacitate şi dotări.

Arafat a mai spus că ceea ce s-a întâmplat vineri seară reprezintă "o tragedie şi o intervenţiee fără precedent".

Conform acestuia, au fost implicate în operaţiunea de salvare a victimelor 28 de ambulanţe de la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, două echipaje de la descarcerare, 11 maşini de pompieri şi peste 30 de alte maşini de transport victime.

El a mai spus că în toate spitalele din Bucureşti a fost suplimentat personalul pentru unităţile de terapie intensivă, chirurgie, chirurgie plastică, iar la Spitalul de Arşi au venit chiar medici de la alte spitale.

Numărul persoanelor decedate în urma incendiului a ajuns la 27, după ce un alt rănit a murit la Spitalul Universitar, unde au fost duse de la Clubul Colectiv 16 persoane, a declara pentru MEDIAFAX secretarul de stat Raed Arafat.

Cei mai mulţi dintre răniţi au fost transportaţi la Spitalul Floreasca (50), Spitalul de Arşi (27), Spitalul Bagdasar (24), Spitalul Universitar (16). Alţi răniţi au ajuns la Spitalul Militar, la Elias, Colţea, Pantelimon, Sf. Ioan, dar şi la Spitalul Judeţean Ilfov.

Secretarul de stat a mai spus că a început transferul răniţilor între spitale, pentru situaţiile în care unele unităţi medicale sunt foarte aglomerate. Astfel, au fost transferaţi primii patru răniţi de la Spitalul Floreasca. În total, cel puţin zece dintre răniţii în acest incendiu urmează să fie transferaţi de la Spitalul Floreasca la alte unităţi, între care Spitalul SRI, ai cărui reprezentanţi s-au oferit şi ei să se implice în operaţiunea de preluare a victimelor.

Raed Arafat a mai arătat că intervenţia după incendiul din Clubul Colectiv s-a făcut pe planul de cod roşu, prevăzut în actele normative şi care se activează atunci când sunt mai multe victime decât capacitatea de intervenţie imediată, rapidă, pentru a mobiliza toate forţele care pot fi folosite.

Ministerul Sănătăţii face apel la oameni să doneze sânge pentru victimele incendiului din Clubul Colectiv din Capitală.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat pentru MEDIAFAX că oamenii pot dona sânge pentru victimele incendiului începând de sâmbătă dimineaţă, la Centrul de Transfuzii din Bucureşti şi la Spitalul Universitar.

Bănicioiu a mai spus că pentru gestionarea situaţiei s-au luat toate măsurile, inclusiv chemarea medicilor de acasă şi redistribuirea de aparatură în toate spitalele de urgenţă din Capitală, pentru a putea face faţă numărului foarte mare de răniţi.

Apeluri de mobilizare pentru donare de sânge au fost lansate şi pe Facebook, oamenii fiind îndemnaţi să ajute astfel persoanele rănite în incendiul izbucnit în Clubul Colectiv.

Familiile tinerilor care au fost în club la momentul incendiului pot suna la 021.206.92.91 pentru a cere informaţii despre numele victimelor şi spitalele la care au fost duse, a mai anunţat secretarul de stat Raed Arafat.

Clubul Colectiv găzduia, vineri seară, un concert al trupei Goodbye to Gravity, pentru lansarea unui nou album - "Mantras of war". Intrarea la acest concert a fost liberă, iar accesul în club s-a făcut începând cu ora 20.30.

Martori aflaţi în club au declarat pentru MEDIAFAX că incendiul a fost provocat de artificiile din timpul spectacolului, buretele fonic de pe un stâlp al clădirii aprinzându-se, iar ulterior focul s-a propagat la tavan. Bucăţi din plafon, care era capitonat şi el cu burete fonic, s-au desprins şi au căzut peste oameni.

Potrivit celor aflaţi la spectacol, un agent de pază a luat un stingător de incendii, însă nu a apucat să intervină înainte ca focul să ajungă la tavan şi să se extindă cu repeziciune. În momentul când tavanul a luat foc, cele aproximativ 250 de persoane din club au fost cuprinse de panică şi s-au îmbulzit spre ieşire, creându-se busculadă, deoarece doar una dintre uşile de la intrare s-a deschis de la începutul incendiului. Ulterior, şi cea de-a doua uşă a fost deschisă, lumea a năvălit afară, dar deja erau pe podea multe persoane care aveau arsuri sau se aflau în stop cardio-respirator.

Martorii au mai relatat că un fum greu, înnecăcios, se adunase în club, acesta "ieşind în valuri" pe uşa de la intrare.

Potrivit acestora, primele ambulanţe au sosit după aproximativ un sfert de oră. La faţa locului au venit ulterior zeci de ambulanţe, unii dintre răniţi fiind preluaţi şi duşi la mai multe spitale din Bucureşti. Unora dintre cei răniţi li s-a acordat primul ajutor pe caldarâm. Intervenţia a fost îngreunată de accesul dificil al ambulanţelor în curtea clubului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO