Eveniment

Aproximativ 8000 de persoane au sărbătorit la Iaşi Mica Unire

Aproximativ 8000 de persoane au sărbătorit la Iaşi...

Autor: Ilinca Nazarie

24.01.2017, 16:16 52

Au fost însă şi incidente,pentru că înainte şi după discursul consilierului prezidenţial Ion Oprişor, care a citit mesajul preşedintelui Klaus Iohannis, s-au auzit huiduieli din public. În cele din urmă ieşenii s-au îmbulzit pentru a gusta din cele 5000 de plăcinte împărţite de primărie, relatează corespondetul MEDIAFAX.

Sărbătoarea din Piaţa Unirii din Iaşi a început cu un concert de muzică populară la ora 10. Mii de ieşeni erau deja în centrul oraşului, însă cei mai mulţi au venit pentru a vedea parada militară.

Onorul a fost dat ministrului Apărării Naţionale de către Garda de Onoare a Brigăzii 30 Gardă “Mihai Viteazu”, a urma intonarea imnului de stat şi discursurile oficialităţilor. Pe scenă s-au aflat reprezentanţi ai autorităţilor locale, dar şi reprezentanţi ai Guvernului: ministrul Apărării Gabriel Leş şi ministrul Culturii, Ioan Vulpescu. La Iaşi a fost prezent şi ministrul Culturii din Republica Moldova, Monica Babuc.

În timpul discursurilor au fost semnalate şi incidente. Astfel că la începutul şi la sfârşitul discursului consilierului prezidenţial Ion Oprişor, care a citit mesajul preşedintelui Klaus Iohannis din public s-au auzit hudiuieli. Situaţia s-a repetat şi în momentul în care a luat cuvântul vicepreşedintele Senatului, Iulia Scântei, dar şi când a vorbit preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa.

Ceremonialul din Piaţa Unirii a continuat cu depunerea de coroane la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Parada militară la care au participat 500 de militari ai Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Afacerilor Interne a fost deschisă de drapelul de luptă al Brigăzii 15 Mecanizate Iaşi. În dispozitiv au urmat detaşamente ale Batalionului 151 Infanterie „Lupii Negri” Iaşi, ale Batalionului 17 Vânători de Munte Vatra Dornei şi un detaşament al Batalionului 630 Paraşutişti Bacău. La defilare au participat şi reprezentanţi ai Poliţiei, Jandarmeriei, Pompierilor şi forţele de intervenţie ale Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Parada de la Iaşi a fost încheiată cu defilarea Gărzii de Onoare a Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazu”.

În Hora Unirii de la Iaşi s-au prins sute de persoane, atât oficiliatăţi cât şi persoane din public.

Probleme au apărut la împărţirea celor 5000 de plăcinte oferite de către primăria municipiului Iaşi. Ieşenii s-au aşezat la rând din timp pentru a fi siguri că primesc o plăcintă caldă şi s-au îmbulzit în momentul când a început împărţirea.

După ce au dansat Hora Unirii cei doi miniştri, alături de autorităţile locale şi reprezentantul Guvernului de peste Prut s-au îndreptat către Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, la invitaţia Patriarhului. Împreună au mers şi la mănăstirea Trei Ierarhi unde s-a ţinut o slujbă şi au fost depuse coroane la mormântul domnitorului Alexandrui Ioan Cuza.

La Trei Ierarhi delegaţia a fost primită de zeci de tineri care au cerut unirea Republicii Moldova cu România. Cei mai mulţi erau studenţi basarabeni veniţi la Iaşi pentru studii. Aceştia au scandat lozinci precum "Unire! Moldova, Ardealul şi Ţara Românească" sau "România n-a avut graniţă la Prut".

Evenimentele dedicate Micii Uniri se vor încheia la Iaşi la ora 18.00 cu retragerea cu torţe a militarilor ieşeni pe străzile din centrul oraşului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO