Eveniment

Aproximativ 80.000 de persoane au fost vaccinate gratuit împotriva gripei

Aproximativ 80.000 de persoane au fost vaccinate gratuit...

Autor: Elvira Gheorghita

29.10.2015, 19:38 63

Ministerul Sănătăţii a anunţat, joi, că pentru sezonul 2015- 2016 au fost achiziţionate 500.000 de doze de vaccin antigripal pentru imunizarea persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire.

"Avem deja 300.000 de doze distribuite la nivelul direcţiilor de sănătate publică pentru derularea campaniei, urmând ca de săptămâna viitoare să fie distribuite şi celelalte 200.000 de doze. Anul trecut, Ministerul Sănătăţii a încheiat un acord cadru pe timp de doi ani pentru trei milioane de doze de vaccin, astfel încât, în funcţie de receptivitatea populaţiei şi a cadrelor medicale, ne-am asigurat că vom putea suplimenta cantităţile de vaccin şi peste cele 500.000 de doze”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Conform unui comunicat de presă a Ministerului Sănătăţii, aproximativ 80.000 de persoane au fost vaccinate în primele două săptămâni de la demararea campaniei de vaccinare gratuită împotriva gripei de sezon.

Campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi.

În cadrul programului de vaccinare gratuită este imunizat, cu prioritate personalul medical, potrivit recomandărilor OMS. Apoi vor fi vaccinate, alte categorii de risc, respectiv persoane cu vârsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, gravide, se arată în documentul citat.

Potrivit specialiştilor, vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnavirilor prin gripă, de aceea recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit.

"De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos- alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi in special prin gripa. Medicaţia antigripală (antivirală) existentă în stoc la fiecare secţie/ spital de boli infecţioase se administrează la indicaţia medicului, în cazurile grave sau în prezenţa bolii la persoane cu factor de risc cu complicaţii, indiferent de rezultatul de laborator pentru gripă", se precizează în comunicatul de presă.

Conform documentului citat, datele preliminarii ale unui Studiu privind povara clinică şi economică prin gripă realizat pentru sezonul 2013-2014 de către INSP în colaborare cu experţii Biroului OMS pentru Europa arată că, în România, costurile consultaţiilor la medicii de familie şi ale spitalizărilor pentru gripă, pentru afecţiunile clinice compatibile cu gripa (ILI), pentru infecţiile acute respiratorii (ARI) şi infecţiile respiratorii acute severe (SARI) au depăşit 2,4 milioane de Euro.

De exemplu, pentru 1151 de cazuri SARI au fost cheltuite 1,7 milioane de euro. Costul unui caz de SARI confirmat cu virus gripal a fost de 1.564 de euro, în timp ce costul unei vaccinări antigripale este de 5,4 euro, se mai arată în studiu.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat anul acesta un mesaj privind importanţa vaccinării antigripale a populaţiei la risc, arătând că, anual, din cauza gripei, mor 500.000 de oameni, dintre care 10 la sută în Europa.

Mesajul, care se adresează populaţiei, în sensul conştientizării acesteia privind beneficiile vaccinării antigripale, este transmis de către experţii Biroul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi printr-un clip video care poate fi vizualizat pe pagina de web a Ministerului Sănătăţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO