Eveniment

Aproape jumătate dintre românii din diaspora vor să se întoarcă acasă. Cealaltă jumătate acuză corupţia şi situaţia politică

Aproape jumătate dintre românii din diaspora vor să se...

Autor: Ramona Cornea

20.08.2019, 14:32 848

Aproape jumătate dintre românii stabiliţi în străinătate vor să se întoarcă în ţară, însă ponderea lor este în scădere cu 10% faţă de 2017,  an în care 57% dintre români luau în calcul revenirea acasă, conform celui mai recent studiu realizat de compania de cercetare Open-I Research, comandat de platforma Repatriot.

”Faţă de studiile precendente este dramatică scăderea numărului celor care vor să se întoarcă în ţară. La primul studiu comandat de Repatriot, în 2016, procentul celor care voiau să se întoarcă acasă era de 68%. Oamenii şi-au pierdut încrederea”, a declarat Marius Bostan, fondatorul proiectului Repatriot şi fost ministru al Comunicaţiilor.

Românii emigraţi care au declarat că nu vor să se mai întoarcă în România au oferit ca principalele motive corupţia, situaţia politică actuală şi mentalitatea cetăţenilor.

“Dintre românii care nu vor să se întoarcă în ţară, 83% declară că principalul motiv este corupţia şi 72% viaţa politică actuală. Dacă aceste probleme s-ar ameliora, împreună cu îmbunătăţirea sistemului sanitar, sistemul educaţional şi reducerea birocraţiei, aceştia ar lua în considerare repatrierea”,  a declarat Adina Nica, Managing Director Open-I Research.

Aproximativ 46% dintre românii stabiliţi în străinătate îşi doresc să investească în România, în scădere cu 10% faţă de valoarea din 2017. Circa 34% dintre ei doresc să investească în turism şi 39% doresc să investească în domeniul agriculturii, conform studiului Open-I Research.

Studiul privind românii din diaspora s-a desfăşurat în iulie – august 2019, de către agenţia de cercetare Open-I Research la cererea RePatriot - Romanian Business Leaders. Chestionarul a fost completat online de către 1810 români emigraţi în ţări precum Spania, Italia, Marea Britanie, Irlanda, Germania, SUA, Franţa, Canada, Austria, Norvegia, Belgia.

RePatriot este un program iniţiat de fundaţia Romanian Busines Leaders care încurajează întoarcerea românilor în ţară, în vederea practicării antreprenoriatului. RePatriot oferă consultanţă în legătură cu capitalul necesar afacerii, oportunităţile din România, posibilităţile de accesare a fondurilor rambursabile sau nerambursabile, cât şi experienţa partenerilor RBL  din România.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO