Eveniment

APMGR: Peste 2.000 de medicamente au dispărut de pe piaţă din cauza cadrului fiscal

APMGR: Peste 2.000 de medicamente au dispărut de pe...

Autor: Alina Oprea

10.02.2016, 10:31 335

Astfel, Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) cere Parlamentului să aprobe de urgenţă introducerea unui calcul diferenţiat al taxei clawback, în contextul în care proiectul de lege care prevede formula de calcul diferenţiat a taxei clawback pentru medicamentele generice mai are nevoie doar de votul Comisiei pentru Buget, Finanţe şi Bănci din Camera Deputaţilor şi al plenului Camerei Deputaţilor pentru a fi adoptat.

Oficialii APMGR atrag atenţia că, în ultima perioadă, aproape 500 de salariaţi au fost disponibilizaţi, iar această tendinţă va continua dacă autorităţile menţin acelaşi cadru de reglementare. De asemenea, linii întregi de producţie de medicamente cu prescripţie au fost închise, potrivit APMGR.

Asociaţia consideră că introducerea unui calcul diferenţiat al taxei clawback este "singura măsură care ar putea scoate din criză industria farmaceutică locală şi opri dispariţia medicamentelor ieftine de pe piaţă".

"Producătorii locali vor fi forţaţi să-şi închidă facilităţile de producţie din România, să-şi reducă drastic portofoliul de produse, să facă disponibilizări şi să amâne investiţii în site-urile de producţie locale. Toată industria producătoare de medicamente generice trece de peste patru ani printr-un proces periculos de decapitalizare şi decompetitivizare în condiţiile în care companiile membre APMGR au plătit pentru taxa clawback peste un miliard lei în perioada 2012-2015", spun reprezentanţii APMGR.

Companiile membre ale asociaţiei atrag atenţia că s-a ajuns într-o situaţie critică, atât în ceea ce priveşte accesul pacienţilor la medicamente ieftine, cât şi în ceea ce priveşte supravieţuirea industriei locale producătoare de medicamente cu prescripţie.

"În acest moment, depinde doar de parlamentari şi de oamenii politici să oprească declinul industriei farmaceutice locale şi să se asigure că pacienţii îşi găsesc medicamentele de zi cu zi în farmacii. Trebuie să subliniem că introducerea calcului diferenţiat al taxei clawback nu are niciun efect asupra bugetului de stat, dimpotrivă, el va avea efecte pozitive, pentru că medicamentele ieftine vor rămâne pe piaţă şi nu vor fi înlocuite de alternative mai scumpe", a declarat miercuri preşedintele APMGR, Dragoş Damian.

El subliniază că în România se produc exclusiv medicamente generice, fabricile companiilor membre APMGR asigurând peste 8.000 de locuri de muncă directe şi 15.000 de locuri de muncă in industriile conexe.

"Când vorbim de medicamente generice, vorbim de medicamente cu preţ accesibil, acele medicamente esenţiale pentru milioane de pacienţi, mai ales pentru cei cronici, care se adresează unor arii terapeutice de bază precum boli cardiovasculare şi digestive, cancer, boli ale sistemului nervos central şi ale aparatului respirator", a spus Damian.

Preşedintele asociaţiei precizează că a discutat deja atât cu reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, cât şi cu cei ai Ministerului Economiei, care au dat asigurări că nu există nicio obiecţie împotriva acestei reglementări, care a fost comentată pozitiv şi de Consiliul Concurenţei.

"Avem încredere că şi decizia membrilor Parlamentului va fi una favorabilă proiectului", a menţionat Damian.

APMGR este o organizaţie non-guvernamentală, afiliată la Asociaţia Europeană a Producătorilor de Medicamente Generice (EGA - European Generic Medicines Association).

Companiile membre ale asociaţiei au capacităţi de producţie în Bucureşti, Cluj-Napoca, Târgu Mureş şi Constanţa, unde se fabrică peste 1.500 de medicamente generice acoperind toate clasele terapeutice, de la produse antireumatice şi antialergice, până la produse oncologice de înaltă clasă. Industria generică locală contribuie cu circa 1,5% la PIB, asigurând peste 8.000 de locuri de muncă.

APMGR reprezintă principalele companii producătoare de medicamente generice din Romania: Actavis, Alvogen Romania, Accord Healthcare, Biofarm, Cipla, Dr. Reddy’s, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Glenmark Pharmaceuticals, Infomed Fluids, Krka, Magistra CC, Medochemie, Sandoz, Terapia - a Sun Pharma company, Teva, Zentiva.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO